Deel dit artikel op social platform

‘Meer evenwicht in Bunschoter politiek’

De VVD slaagde er niet in om het succes van de vorige verkiezingen, dat werd omschreven als het Beukers-effect, te evenaren.

Marloes ter Haar

Volgens lijsttrekker Rick Beukers was dat iets waar wel rekening mee werd gehouden. ,,De vorige keer hebben we natuurlijk een gigantische winst behaald en het is altijd een enorme uitdaging om dit vast te houden. Zeker als regerende partij in het college. Onze inzet was behoud van de vijf zetels, waarbij we rekening hielden met vier zetels en een restzetel. We hebben vier volle zetels en bijna een restzetel.”

Tweede partij

De wethouder denkt dat de lagere opkomst zijn partij parten heeft gespeeld ,,waardoor we net niet die restzetel binnen hebben weten te koppen. Tegelijkertijd moet je ook wel beseffen dat we vier jaar geleden natuurlijk een gigantische winst hebben behaald en nu is het een grote winst geworden. Als je tegen mij in 2018 had gezegd: ‘de VVD behaalt vier zetels’, dan had ik gezegd: ‘dat moet ik eerst nog maar eens zien’. Nu is de VVD opnieuw de tweede partij van het dorp. Er zijn ruim 2.200 mensen die op ons gestemd hebben. En dan moet ik ook gelijk terugdenken aan de tijd van Otto van Voorst, die in zijn eentje de VVD vertegenwoordigde in de gemeenteraad. Met vier zetels is er voor de VVD nu een stabiele situatie, waar we gewoon op voort moeten bouwen.”

Mooi

Beukers constateert dat de coalitie – ondanks het zetelverlies van zijn partij – een zetel heeft gewonnen dankzij winst van het CDA en de SGP. ,,Dus aan de coalitie heeft het zeker niet gelegen, dat is een signaal wat we hier zien. En als je kijkt naar de verdeling van de zetels is er ook wat meer evenwicht gekomen in de Bunschoter politiek. Het is niet meer de gigantische nummer 1, maar juist een wat gelijkmatigere verdeling van de zetels tussen de partijen en dat vind ik persoonlijk eigenlijk wel mooi. Ik denk dat dat de winst is voor vanavond.”

De vraag is of de vierpartijencoalitie door kan regeren. ,,Volgens de kiezer wel, want die heeft die coalitie een zetel meer toebedeeld. Maar de uitslag is natuurlijk nog heel vers en ik moet dit even op mij in laten werken. Het lijkt me niet verstandig om nu al een verkenning te doen. Maar het is een feit dat de coalitie een zetel is gegroeid.”