Deel dit artikel op social platform

Missie voorlopig mislukt

Harry Vermeer kwam twee weken geleden met het nieuws naar buiten dat hij zich aan wilde gaan sluiten bij het vreemdelingenlegioen. Iets later werd bekendgemaakt dat Oekraïne geen onervaren mensen meer zou opnemen in het legioen, maar Harry besloot alsnog te gaan. Hij had zijn baan bij de technische dienst van FishPartners al opgezegd en er was in zijn ogen nog genoeg te doen om te helpen. ,,Ik zie het daar wel”, gaf hij nog aan. Eenmaal aangekomen bij de grens blijkt de situatie toch heel anders te zijn, dan dat hij vooraf had bedacht.

Marloes ter Haar

Harry vertrok afgelopen woensdag met een gedoneerde auto vol hulpgoederen. Hij zou in eerste instantie alleen gaan, maar kreeg contact met een andere Nederlander die met hem meereed richting de grens van Polen-Oekraïne. Deze Frank had gezegd contacten te hebben bij het legioen. De hulpgoederen werden uitgedeeld aan de grens en vervolgens werden de mannen aangehouden en verhoord om de grens over te kunnen. Daarna beseft Harry wat voor ongeorganiseerde chaos de oorlog en daarbij het legioen is. Harry voelde een opdringerige sfeer. ,,Er liepen overal mannen allerlei dingen te schreeuwen over het legioen. En alle mensen liepen door elkaar heen”, geeft Harry aan. Een man sprak hen aan en gaf aan dat het duo beter weer terug naar huis kon gaan. Hij hoorde van verschillende buitenlanders, die meegingen met de militanten, dat ze een oud geweer in handen kregen gedrukt en tientallen kogels kregen als munitie. Dat is waarmee ze het moesten doen. Er gingen zelfs verhalen dat mensen zonder wapens op pad werden gestuurd. ,,De kans dat je levend terugkomt, is dan nihil”, geeft Harry aan. ,,Het is niets vergeleken bij het officiële vreemdelingenlegioen. Dit waren een stel terroristen.”

Ook zou er een contract ondertekend moeten worden voor vijf jaar bij de militie. De alarmbellen van Harry gingen af. Harry ‘dumpt’ zijn reisgenoot bij de grens en gaat terug naar Polen. In zijn auto bracht hij de nacht door.

Nog steeds is Harry bezig om de grens over te steken. Ook de zus van Harry, Leonie, laat van zich horen via Facebook. ,,Nee, hij is niet op weg naar huis, maar is in Oekraïne. Zo, nu hebben jullie allemaal jullie antwoorden. Graag worden ik en mijn familie met rust gelaten. Wij staan niet achter zijn acties. We hebben hem allemaal op andere gedachten proberen te brengen, maar zonder succes. Wat Harry ook doet of beslist, het is en blijft onze broer/zoon. En wij hopen met heel ons hart dat hij veilig thuiskomt.”

Het blijft onzeker of het Harry nog lukt om de grens over te steken. Hij gaat dit nog lopend proberen, want hij wil graag alsnog mensen kunnen helpen. Maar als het niet lukt, komt hij terug naar Nederland. ,,Ik wilde meevechten in het vreemdelingenlegioen, niet bij de schimmige terroristen”, aldus Harry. Het voelt voor hem als een gefaalde actie, als hij straks terug moet.