Deel dit artikel op social platform

Prachtige roman over nierdonatie

Rein Vaneveld (48) heeft een ernstige nierafwijking en zonder donornier zal hij zeker overlijden.

Marloes ter Haar

In zijn directe omgeving is niemand die een nier kan afstaan – zijn vrouw Christa is daar vanwege psychische problemen niet toe in staat – en Rein plaatst daarom een oproep op Facebook. Jenny Kleinendorst (46) leest het bericht en weet meteen dat zij hem een nier wil geven. Dertig jaar geleden hadden ze een korte, maar heftige liefde, tot ze in bed werden betrapt door haar vader en hij haar dwong de relatie te beëindigen.

Rein is geroerd dat uitgerekend zij dit voor hem wil doen, maar ook bang dat Jenny op haar besluit terugkomt. Christa ziet intussen met lede ogen aan hoe de liefde tussen Rein en zijn ex-geliefde weer opbloeit.

Ondanks waarschuwingen uit haar omgeving blijft Jenny bij haar besluit een nier te doneren en na onderzoek in het UMC wordt ze goedgekeurd. Rein is opgelucht. Dat zijn vrouw een inzinking nabij is, zal moeten wachten. Maar in de dagen voor de operatie nemen dingen opeens een onverwachte wending. Wim Duijst: ,,Toen een jeugdvriend me vertelde dat hij een donornier nodig had, heb ik in eerste instantie getwijfeld. Zal ik me beschikbaar stellen? Durf ik dat? Onder het motto God zegene de greep heb ik uiteindelijk besloten het proces in te gaan. De onderzoeken en gesprekken in het UMC Groningen waren intensief, maar tot mijn eigen verbazing raakte ik steeds gemotiveerder. Gaandeweg kwam ik zelfs in een fase dat ik het erg had gevonden als de donatie niet door kon gaan. Er bleek een goede match te zijn en de transplantatie, die in juni 2018 plaatsvond, is succesvol verlopen. Ik merk er niets van dat ik één in plaats van twee nieren heb en ook mijn vriend maakt het prima. Hij heeft zelfs een iets hogere nierfunctie dan ik. Ik ben ongelooflijk blij dat ik dit voor hem heb kunnen doen. Een hoogtepunt uit mijn leven.’

Wim Duijst (1953) woont en werkt in Utrecht, maar is opgegroeid in Spakenburg. Nadat zijn eerste twee boeken bij De Geus verschenen, publiceerde hij in 2012 bij Uitgeverij Marmer de roman Zwijgend verleden. Daarna volgden De engel van Spakenburg, Een man uit de krant, de novelle Dood zaad en Het verzwegen kind. Bunschoten-Spakenburg speelt vaak een rol in zijn romans, zoals ook in zijn nieuwste roman Rein, gebaseerd op Wims eigen ervaring als nierdonor. Eind 2020 stonden er in totaal 1.257 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, waarvan 828 voor een nier (al dan niet in combinatie met een ander orgaan). In 2020 vonden 806 niertransplantaties plaats, waarvan 45 procent met een nier van een levende donor. De gemiddelde wachttijd is 2,2 jaar. Jaarlijks overlijden er mensen op de wachtlijst omdat een donornier te laat komt.

Rein – auteur Wim Duijst. Uitvoering paperback met flappen, formaat 140 x 215, 288 pagina’s.