Deel dit artikel op social platform

Schapen zorgen voor kleinere ecologische voetafdruk De Haven

De milieubelasting door Zorg- en Wooncentrum De Haven is sterk toegenomen in de afgelopen jaren. Dit past niet bij het deze week gepresenteerde strategisch beleidsplan: duurzaamheid vormt een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Daarom zal De Haven vanaf nu het dak van het verpleeghuis gebruiken om groene activiteiten uit te voeren, met als doel om meer zelfvoorzienend te zijn. Aanstaande vrijdag zal de symbolische opening plaatsvinden. Het project draagt de naam ‘De schapen op het droge’.

Het hoofdgebouw van De Haven heeft een plat bitumen dak. Deze dakbedekking zal binnenkort getransformeerd worden tot een groen dak. Dit zorgt voor waterretentie, luchtzuivering, warmteregulatie en biedt goede voeding voor kleinvee. Vanaf juni zullen ongeveer vijftig schapen op het dak grazen. De schapen voorzien de bewoners van hun meest geliefde producten: melk, vlees en wol. Rondom de weide zal een groene omheining gepland worden om valgevaar voor de gehele kudde in te dammen, aangezien deze diersoort de intrinsieke behoefte blijkt te hebben om elkaar te volgen in gedrag.

Opgetogen reacties

Bestuurder Paul Sneep is enthousiast: ,,We hebben veel onbenut potentieel op ons hoofdgebouw. Ik zie er naar uit dat we op deze manier kunnen bijdragen aan een milieuvriendelijker leefomgeving en dagbesteding voor de bewoners.” Ook de bezoekers van de wekelijkse handwerkmiddag zien het zitten: ,,We houden ons nu vooral bezig met breien en haken, maar met deze wol kunnen we ook vilt maken. Daar kunnen we echt alle kanten mee op. Dit is een verrijking voor onze creativiteit.” In de keuken zal veel gebruik gemaakt worden van de schapenzuivel en af en toe krijgen de bewoners schapen- of lamsvlees. Er zijn al wat plannen voor in de toekomst, zoals het organiseren van nachtelijke excursies voor bewoners met slaapproblematiek. Het tellen van schapen lijkt soms een remedie te zijn. Deze plannen worden nog uitgewerkt.

Onderhoud

De verzorging van de dieren en het groen zal worden gedaan door bewoners die hier zin in hebben, onder begeleiding van ervaren medewerkers. ,,Veel bewoners willen graag een bijdrage leveren aan het leven in het verpleeghuis. Hierdoor krijgen ze ritme in de dag en een zinvolle dagbesteding. Dit is een win-winsituatie voor alle partijen,” aldus Sneep.

Opening

Aanstaande vrijdag vindt op feestelijke wijze de symbolische opening plaats van dit project ‘De schapen op het droge’. De opening is te bezoeken voor iedereen die geïnteresseerd is. Noteer deze daarom op uw kalender: Opening groen dak De Haven op 1 april om 10.00 uur.