Deel dit artikel op social platform

SGP dankbaar voor zetelwinst

Jan Bert Heinen geeft aan dat de SGP tevreden was geweest als de twee zetels behouden waren gebleven. ,,Dan hadden we ons werk kunnen voortzetten. Maar nu die derde zetel er bij komt, die versterking, zijn we heel dankbaar.”

Marloes ter Haar

Geeft jou dat persoonlijk iets meer rust? ,,Ik verwacht de eerste tijd niet. Dan zullen we weer volop aan de bak moeten met coalitievorming en gesprekken. Maar met een derde raadslid erbij kun je de zaken wat beter verdelen, en daarnaast hebben we heel goede burgerleden die ons heel wat werk uit handen hebben genomen in de afgelopen periode.”

De opkomst was aanmerkelijk lager dan vier jaar geleden. ,,Dat verrast me eigenlijk wel. Aan de andere kant denk ik dat de coronaperiode en een zaak als de toeslagenaffaire zeker hun weerslag hebben gehad op het vertrouwen in de politiek. Lokaal kun je dan heel erg je best doen, maar door wat zich op landelijk niveau afspeelt, daalt het vertrouwen in de politiek wel. Dat vind ik heel jammer. Het is zaak dat we dat vertrouwen terugwinnen. In een toespraak heb ik onlangs gezegd: ‘We moeten bouwen aan het vertrouwen in de overheid’. De overheid staat ten dienste van de burger en niet andersom. Ik ben ook heel dankbaar dat wij een vaste achterban hebben die wel naar de stembus gaat.”

Naast de SGP won ook het CDA een zetel. Heinen: ,,Daar feliciteer ik de partij mee. Ik zou het wel interessant vinden om te weten waar die winst van ons en het CDA vandaan komt. Waarom zijn die stemmen niet naar de CU of de VVD gegaan?”