Deel dit artikel op social platform

Steeds meer initiatieven komen van de grond

De hulp voor Oekraïne blijft groeien: er worden steeds meer initiatieven opgezet. Via de media komen er allerlei beelden van de oorlog de huiskamer binnen en veel mensen voelen zich geroepen om te helpen. Ook een aantal Spakenburgse particulieren zijn zelf gestart met een project. De één zamelt spullen in, de ander haalt mensen op of vluchtelingen mogen verblijven op een thuisadres. Ook de familie Kooloos is een initiatief gestart. Door de kracht van een groot netwerk wordt de actie breed gedragen.

Marloes ter Haar

De familie heeft allerlei spullen ingezameld om vervolgens af te reizen naar de grens Polen-Oekraïne. Bij de grens worden vluchtelingen meegenomen naar Nederland om hen een onderdak te bieden. Ze vertrekken vrijdag richting de grens. Dit met vier gesponsorde busjes volgeladen met goederen vanuit Spakenburg om vervolgens zeventien Oekraïners mee terug te nemen.

Via via kwam de familie in contact met mensen ter plaatse, die goed zich hebben op de hulpvragen die bij de grens Polen-Oekraïne nodig zijn. Hierdoor kon er gericht op zoek worden gegaan naar de gevraagde spullen, die zijn ingezameld bij De Genadebron. Het plan was om met één auto te gaan, maar dit bleek al gauw te klein en er moest een bus geregeld worden. En dat was een groot succes. Door verschillende sponsors zijn er uiteindelijk vier bussen die de reis gaan maken.

Huisvesting

Heen gaan er goederen mee en vervolgens worden er mensen meegenomen naar Nederland. De vluchtelingen uit Oekraïne hebben veel meegemaakt en worden warm ontvangen door de inwoners in Spakenburg. De gastgezinnen zijn met zorg uitgezocht; huishoudens die de juiste voorkennis hebben en weten wat het inhoudt om mensen onderdak te bieden. Of mensen met een tweede huis bijvoorbeeld.

Zo weten de initiatiefnemers dat er goed voor de vluchtelingen gezorgd gaat worden.

De mensen die opgehaald worden, gaan vrijwillig mee, ook dit alles is gecoördineerd: iedereen is op de hoogte, zodat alles soepel verloopt. Zodra de mensen uit Oekraïne hier zijn, worden ze ingeschreven bij het gemeentehuis en ontvangen vervolgens huisvesting.

Breed gedragen

Dit is één voorbeeld van de vele initiatieven die opgezet zijn in Spakenburg. Alle acties worden breed gedragen door het gehele dorp. Iedereen draagt zijn of haar steentje bij op een eigen manier.

Door geld of spullen te doneren, onderdak te bieden of zelf naar de grens te rijden. Maar ook om de vluchtelingen in Spakenburg een warm hart toe te dragen.

De mensen hebben het moeilijk en hebben veel spullen moeten achterlaten. Daarom is het mooi dat er op deze manier hoop gegeven kan worden, dat het op een dag weer beter zal zijn en dat de vluchtelingen weer terug kunnen naar hun eigen thuis.

Na deze actie is het nog niet klaar en zullen er volgende initiatieven opgezet gaan worden. Een gift kan overgemaakt worden naar IBAN NL63 ABNA 0575 9455 59 ten name van C. Kooloos onder vermelding van Oekraïne.