Deel dit artikel op social platform

Calvin de Graaf derde van Nederland

Vrijdagmiddag vond in Apeldoorn het Nederlands Kampioenschap schaken voor speciale doelgroepen plaats. Ook wel het NK-G genoemd, bedoeld voor schakers die een school voor Zeer Moeilijk Lerenden of Praktijkonderwijs hebben bezocht. Trouwe deelnemer aan dit toernooi is Calvin de Graaf. Lid van En Passant en ook wel bekend als ‘de kleine Kaaieman’.

Marloes ter Haar

In voorgaande jaren bereikte Calvin al eens de zesde en de vijfde plaats en deze keer boekte hij wederom progressie door een fraaie derde plaats te bereiken. Calvin verloor in de eerste ronde, maar dat deerde hem niets, want ‘ik ben een diesel’. Wel een snelle diesel, want in de tweede en derde ronde wist hij zijn partijen te winnen. Er volgden twee nederlagen en weer een overwinning waarna een zinderende laatste ronde aanbrak.

Calvin leek vanuit de opening linea recta op winst af te gaan en won de vijandelijke dame, maar vergiste zich vreselijk en bood zijn tegenstander de kans om in één zet mat te geven. Die kans werd echter niet benut.

Er gebeurde in die partij vervolgens nog van alles, maar aan het eind won Calvin. Met zijn derde plaats kwam hij weer dichter bij de Apeldoornse Karin Pruijssers, die dit toernooi tot dusverre altijd heeft gewonnen. Calvin won een fraaie bokaal en een geldprijs van twintig euro.

Datzelfde weekend vond in Ermelo het NK voor visueel gehandicapten plaats en ook daar was een En Passanter van de partij, namelijk Jeroen Makkinje. Makkinje woont in Huizen, maar is al jaren lid van En Passant. Hij heeft een zichtvermogen van zo’n tiien procent en maakt tijdens het schaken gebruik van een blindenschaakbord. Op zo’n bord liggen de zwarte velden iets hoger dan de witte en in de zwarte stukken zit aan de bovenkant een pinnetje zodat de kleuren te onderscheiden zijn. Visueel gehandicapte schakers kunnen zo de stelling ‘voelen’.

Op voorhand behoorde Jeroen niet tot de favorieten. Hij mag dan ook tevreden zijn met zijn score van 2,5 uit 5 waarmee hij een plaats in de middenmoot veroverde. Kampioen werd Sergio Harnandan, die bij SC Zeist speelt.

Bij En Passant vond vrijdagavond de voorronde van het snelschaakkampioenschap plaats. De beste zes kwalificeerden zich voor de finale. Er zijn daarna nog twee finaleplaatsen te vergeven. Daarom wordt binnenkort op een dinsdagavond gestreden.

Na elf ronden stonden de volgende zes spelers bovenaan:

1. Richard Vedder     9,5 punt

2. Dick de Graaf    9,5

3. Gabriël Krouwel    8

4. Gerben van Pel    8

5. Laurens van Twillert    6

6. Robin Reichardt    6

Voor de anderen is er een herkansing op een nader te bepalen dinsdagavond.