Search
15°C
Deel dit artikel op social platform

Damesrugby is hot in Bunschoten

Damesrugby is momenteel ‘hot’ in Bunschoten. De rugbyclub startte in november 2022 met een damestak. Tijdens de eerste training stonden zes enthousiaste vrouwen op het veld. Een klein half jaar later zijn dat er al dertig. En het enthousiasme is alleen maar gegroeid.

De dames staan te popelen om in september competitie te gaan spelen. Voorlopig blijft het bij trainingen op dinsdag- en donderdagavond van 20.00 tot 21.30 uur. Op de avond voor Koningsdag is de primeur. Dan worden twee teams geformeerd, die voorafgaand aan het rugbyfeest de strijd met elkaar aanbinden. Een sport waarvan RCS zegt: er is geen sport die een band schept zoals rugby dat doet.

Ellen Hartog-van Halteren en Wijlinde Hartog, dames van het ‘eerste uur’, beamen dat. Zij genieten elke week met volle teugen van de sport, die zich kenmerkt door discipline, inzet en plezier.

Op de vraag wat zij het mooie vinden aan RCS, geeft Ellen aan: ,,Vooral het respect; daar staat rugby om bekend. Het lijkt onwijs hard en vals. Het is wel hard, maar niet vals. De scheidsrechter en de trainer hebben altijd gelijk. Je gaat niet in discussie. Er wordt echt discipline gekweekt. Dat zie ik ook bij mijn zoons. Wij als dames kwebbelen natuurlijk wel wat af, maar als de trainer het woord neemt, zijn we stil. Op het veld gaat het er soms heel hard aan toe, maar na afloop wordt daar niet over gezeurd.”

Wat triggerde hen om zelf de rugbykicsen aan te trekken? Wijlinde: ,,Ik zat qua sporten in een dipje en was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Toen ik hoorde van de oprichting van een damesrugbyteam, was ik benieuwd naar het teamgevoel. Dat wilde ik meemaken. Dit is mijn eerste teamsport. Daarvoor had ik enkele individuele sporten beoefend. Verder wilde ik ook ervaren wat rugby, wat voor mijn gevoel een harde, eigenlijk een mannensport was, inhield. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het superleuk vind.”

Ellen en Wijlinde geven aan dat wanneer je lekker bezig wil zijn en fit wilt worden, rugby een geweldige sport is. ,,De trainingen zijn zeer gevarieerd en bevatten naast oefenvormen om de conditie te verbeteren, ook tactiek. Kom gewoon eens kijken. De meesten die een keer hebben meegetraind, zijn nog steeds actief bij RCS. Dat zegt alles over hoe leuk rugby is en over de sfeer op de club.”

Meer over damesrugby leest u in de Bunschoter van woensdag 22 april.