Deel dit artikel op social platform

DERBY ‘Het wordt een unieke zaterdag’

Henk de Jong geeft aan dat de derby van komende zaterdag volop leeft onder de spelers en supporters van Eemdijk. ,,Het is een uniek gebeuren, fantastisch. Maar een vernedering voor IJsselmeervogels. De degradatie vorig seizoen was IJsselmeervogels onwaardig. Deze derby is echter top voor Eemdijk.”

De Jong was in de jaren tachtig zeven jaar trainer van Eemdijk. In die jaren werd hij twee keer kampioen en daarnaast promoveerde hij twee keer met de Diekers. Na zijn trainersperiode bleef hij hangen op De Vinken. ,,Ik ben nooit meer weggegaan.” Henk was bij Eemdijk onder meer nog wedstrijdsecretaris en momenteel is hij betrokken bij de Club van 100.

,,In de jaren tachtig vonden wij het al een eer om een oefenduel tegen het tweede elftal van IJsselmeervogels te spelen. En nu een derby tegen het grote IJsselmeervogels. Ik verwacht dat dit duel ook landelijk nog wel enige publiciteit zal opleveren.”

In zijn hart is hij nog altijd van IJsselmeervogels. ,,Eemdijk bestond nog helemaal niet toen ik geboren werd. Daarom hoop ik van harte dat waar de club nu staat, ook zal eindigen dit seizoen. Ik gun ze het kampioenschap. Ze horen gewoon in de Tweede Divisie. Kijk alleen maar naar de accommodatie, de organisatie van de club. Dat is gewoon top. En dat geldt ook voor Spakenburg.”

Hij verplaatst de blik naar Eemdijk. ,,Als Eemdijk dit seizoen op de zevende of achtste plaats eindigt, hebben ze het perfect gedaan. Toen de club na drie wedstrijden aan kop stond, begonnen sommigen zelfs over een periodekampioenschap. Hou toch op zeg.”

Intensief

Henk volgt Eemdijk intensief. Thuis zit hij steevast op zijn vaste plek op de tribune. Hij bekijkt die duels altijd met een trainersoog. Vaak werpt hij zijn blik dan opzij, waarop zijn zoon Sebastiaan zegt: ‘Pa, daar is de bal niet.’ ,,Dan kijk ik bijvoorbeeld of een centrale verdediger wel of niet inschuift. Ik kijk dus heel anders naar een wedstrijd dan een doorsnee Spakenburger. Ik zie ook vaak de trainingen bij Eemdijk. Dan vind ik het mooi dat je een paar dagen later bepaalde dingen ook terugziet in een wedstrijd.”

Henk komt uit een rood nest, maar loopt al heel lang rond bij Eemdijk. Voor wie juicht hij zaterdag als er gescoord wordt: ,,Misschien heel bijzonder, maar ik juich hoogstzelden, zo niet nooit. Ook niet bij een thuiswedstrijd van Eemdijk. Maar ik ben wel intens blij als ze scoren. Maar als ik naar IJsselmeervogels-Eemdijk ga, ben ik supporter van Eemdijk. Speelt IJsselmeervogels tegen Spakenburg, dan ben ik voor de Vogels. En voetbalt Spakenburg tegen HHC Hardenberg, dan hoop ik dat de blauwen winnen. Zo chauvinistisch ben ik wel.”

Henk verwacht dat IJsselmeervogels de hele wedstrijd domineert en wint. ,,Ik hoop dat Eemdijk gelijkspeelt op de Westmaat, maar ik reken op een nederlaag en dat Eemdijk er met drie doelpunten verschil vanaf gaat. Ik hoop verder dat het sportief verloopt en het in ieder geval geen 7-0 wordt. En dat laatste verwacht ik ook niet. Het wordt sowieso een unieke zaterdag.”

Lees nog meer artikelen in de speciale derbykrant die u aantreft bij de Bunschoter van afgelopen woensdag.