Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

DERBY Vader en zoon André en Zeger Beukers zijn beiden heel fanatiek

Voor vader en zoon André en Zeger Beukers is het zaterdag een speciale dag. André in zijn hoedanigheid als penningmeester van IJsselmeervogels en Zeger als voetballer van Eemdijk.

André (58) zit in zijn tweede periode als penningmeester. Zijn eerste periode was van 2002 tot 2010. In 2016 pakte hij deze taak opnieuw op. Hij mag statutair aanblijven tot 2024. Ook in het dagelijks leven ziet hij toe op de inkomsten en uitgaven, maar dan als financieel directeur van Heinen & Hopman.

Zijn tweede periode als penningmeester is duidelijk anders dan de eerste. ,,In mijn eerste periode deed ik in de uitvoering heel veel zelf, was ik er twee, drie avonden in de week druk mee.

Toen ze mij voor de tweede keer vroegen, dacht ik: dat ga ik echt niet meer zo doen. Omdat ik veel reis voor mijn werk, lukt dat sowieso niet meer. Er moest ondersteuning komen voor het uitvoerende werk. Vervolgens is een team van een mannetje of vijf samengesteld dat dit nu voor zijn rekening neemt. Daarmee is mijn taak bij IJsselmeervogels vergelijkbaar met mijn job bij Heinen & Hopman. Als financieel verantwoordelijke krijg je veel informatie aangereikt en daar stuur je op.”

Liever niet

De eerste helft van 2023 is uit sportief oogpunt een gitzwarte bladzijde in de geschiedenis van IJsselmeervogels. ,,Het is een periode die je als bestuurder niet mee wilt maken. Vechten tegen degradatie en dan uiteindelijk er uitgaan na twee wedstrijden die echt helemaal nergens op leken. De wedstrijd tegen Eemdijk is prachtig, maar het is eigenlijk een duel dat we liever niet gespeeld hadden. Het is daarentegen fijn dat we bovenaan staan. Dat geeft rust, hoewel het geen garantie is dat je aan het einde van de rit ook bovenaan staat. De weg is nog lang.”

De derby tussen de rooien en de blauwen was standaard een kaskraker. André uit dat oogpunt bezien over zijn verwachtingen voor komende zaterdag: ,,Wat moet je ervan verwachten? Zoiets is moeilijk te begroten. De derby tegen Spakenburg trok tussen de 6.000 en 7.000 toeschouwers. Tel daarbij op een enorm stuk horecaomzet. Dat slaat een gat in je begroting waar we behoorlijk aan hebben moeten puzzelen. Door de regionale wedstrijden in de Derde Divisie trekken we wel meer publiek dan vorig seizoen. In de Tweede Divisie zag je dat dat de toeschouwersaantallen enorm terugliepen. Zondagamateurs of Jong-teams nemen echt niks mee. De belangstelling voor de wedstrijd tegen Eemdijk is lastig in te schatten. Als ik toch een schatting moet maken: Ik denk tussen de 3.000 en 4.000 toeschouwers.”

Kantelpunt

De appel valt niet ver van de boom. Ook Zeger Beukers (32) is werkzaam als financieel directeur, maar dan bij verpakkingsbedrijf PaperFoam in Barneveld. De rechtsback van Eemdijk omschrijft zichzelf als een echte verdediger. ,,Verdedigen en het neerzetten van de organisatie, zijn mijn sterke punten.”

Inmiddels is hij bezig aan zijn twaalfde (!) seizoen bij de groenen. ,,Bij IJsselmeervogels heb ik de jeugdafdeling doorlopen. Ook heb ik het tweede gehaald. En ik mocht regelmatig met het eerste meetrainen. Ik ben zelfs wel eens mee geweest op trainingskamp. Het kantelpunt voor mij was de vraag of ik in de A-selectie zou komen, ja of nee? Ik kon toen bij Eemdijk in het eerste komen. En omdat ik mezelf niet nog tien jaar in het tweede zag voetballen, besloot ik de stap te zetten.”

Zijn vader reageert: ,,Dat kon ik op zich wel volgen, maar misschien had hij nog een jaartje kunnen proberen bij het eerste van de Vogels aan te haken. Voor een eigen jongen is het veroveren van een backpositie tenslotte het meest kansrijk. Maar goed, het was zijn keus en Zeger heeft daarna bij Eemdijk prima gepresteerd.”

Compleet

Bij de Diekers maakte de verdediger twee kampioenschappen mee, een promotie en won hij de beker. Eén keer degradeerde het team. Hij is tevreden over zijn voetballoopbaan. ,,Absoluut. Behoudens de degradatie hebben we veel bereikt. Vorig seizoen zelfs nog de dubbel. De wedstrijd die nu in het verschiet ligt, maakt het compleet. Het zit in een stuk emotie omdat nogal wat selectiespelers van Eemdijk bij de rooien of blauwen gevoetbald hebben, maar weggingen omdat ze het niveau niet konden halen. Zaterdag willen we winnen en daarmee laten zien dat we het niveau wel aankunnen. Het is fantastisch zo’n wedstrijd mee te maken.” Om enkele seconden later op te merken: ,,Ergens ben ik nog rood en hoop ik dat het eenmalig is.”

‘Toen we degradeerden, heb ik serieus overwogen ermee te stoppen’

Als het over gemeenschappelijke karaktereigenschappen gaat, stellen André en Zeger vast dat ze beiden heel fanatiek zijn. ,,Niet te snel opgeven, er volle bak tegenaan.” Eerstgenoemde doet een ontboezeming. ,,Toen we degradeerden, heb ik serieus overwogen ermee te stoppen. Tenslotte ben ik als penningmeester ook een van degenen die voor het beleid verantwoordelijk is. Ik kon er echter niet mee leven om te kappen en met een degradatie afscheid te nemen. Samen met de andere bestuursleden heb ik de uitdaging toch weer opgepakt met als doelstelling IJsselmeervogels zo snel mogelijk weer terug te brengen naar de Tweede Divisie.”

Vader en zoon hopen ten eerste dat het zaterdag een aantrekkelijke wedstrijd wordt, een voetbalfeest. ,,Die wij gaan winnen”, lacht Zeger. ,,Eemdijk heeft een ploeg die van iedereen kan winnen, het iedereen moeilijk kan maken. IJsselmeervogels is de gedoodverfde titelkandidaat. Zij voelen meer druk dan ons.”

André: ,,Eemdijk speelt opportunistisch; kan verrassend uit de hoek komen. Als je niet scherp bent, dan kan het zo zijn dat je in no-time tegen een achterstand aankijkt. IJsselmeervogels zal er vanaf het begin bovenop moeten zitten. De spelers moeten hun voeten laten spreken en laten zien dat IJsselmeervogels niet zomaar bovenaan staat. Sowieso hebben we dit seizoen maar één opdracht: kampioen worden.”

Lees nog meer artikelen in de speciale derbykrant die u aantreft bij de Bunschoter van afgelopen woensdag.