Deel dit artikel op social platform

Eemdijk pakt koppositie weer

Eemdijk heeft bij de herstart van de competitie goede zaken gedaan. HZVV, de nummer 5 van de hoofdklasse B, werd met 1-2 verslagen waardoor de groenen zich weer aan de kop van de ranglijst nestelden en op koers blijven voor promotie naar de Derde Divisie.

De ploeg van trainer Willem Romp kreeg de punten zeker niet cadeau in Hoogeveen. Na een goed begin van Eemdijk, waarin Freek van Belzen in de eerste minuut een uithaal gestopt zag worden door de keeper, kwam HZVV in de 12de minuut verrassend op voorsprong. Een afstandschot van Sander Dzemidzic was doelman Jeroen de Harder te machtig.

De thuisploeg trok zich massaal terug en hoewel Eemdijk voetballend de betere ploeg was, wist het moeilijk door de verdediging heen te komen. In de 31ste minuut werd het toch 1-1. Uit een corner van Freek van Belzen kopte Bas Buimer de gelijkmaker in de touwen. Tot opluchting van Van Belzen, die moeite had om in het ritme te komen nadat de competitie eind november stil was komen te liggen vanwege corona. ,,Passes van mij kwamen in het begin totaal niet aan. Toen we de corner kregen zei ik tegen een teamgenoot: is het wel handig dat ik de corner neem? Ik zit helemaal niet in de wedstrijd. ‘Tuurlijk’, zei hij. ‘Gewoon nemen’.” En met succes. ,,Vanaf dat moment ging het wel beter.” Na de gelijkmaker kwam Eemdijk steeds beter in de wedstrijd. ,,Hoe we het ombuigen is toch wel knap. Dat toont wel de sterkte van ons team.” Net voor rust had Eemdijk pech dat een duikkopbal van Bas Buimer knap werd gekeerd door de doelman van de gastheren.

Lastig

Na de pauze hield Eemdijk het initiatief. Nigel van Zelst was na elf minuten het eindstation van een mooie aanval. Een echte Van Zelst-goal vond ook de doelpuntenmaker. ,,De bal wordt goed breed gelegd door Argjend Selimi waardoor ik hem alleen maar hoefde binnen te tikken.” De aanvaller moest voor rust opboksen tegen drie centrale verdedigers. ,,Dat was in best lastig. Zelf had ik ook veel balverlies, maar hoe verder de wedstrijd vorderde gingen we steeds beter met hun speelwijze met vijf verdedigers om. We verzuimden alleen om de derde goal te maken. HZVV stuurde in de slotfase hun centrale verdediger naar voren, waardoor er de nodige ruimte ontstond. Het werd door ons niet best uitgespeeld”, toont hij zich kritisch. ,,Zo lang we de wedstrijd niet beslissen, kan de gelijkmaker altijd vallen.”

,,We moeten gewoon de 1-3 maken. Dan is het klaar”, vond ook Freek van Belzen. ,,Dan voetbal je een stuk makkelijker en wordt het misschien wel 1-4 of 1-5. Maar ik heb nooit het idee gehad dat de gelijkmaker ging vallen. Ze creëerden geen kansen. Als de gelijkmaker toch valt ,ga je hier wel balend weg, nu voelt het heerlijk met drie punten”, aldus de verdediger, die aan het eind van de wedstrijd met kramp kampte. ,,Het was de eerste keer dat ik weer negentig minuten speelde. In de slotfase sprintte ik nog een keer naar voren en schoot het erin.”

,,Gelukkig trekken we de overwinning over de streep”, keek Freek van Belzen terug. ,,De drie punten waren verdiend en voelen heel lekker. HZVV is gewoon een heel stugge ploeg, die heel veel strijd levert. Genemuiden heeft hier verloren.” Met Genemuiden is een van de concurrenten van Eemdijk genoemd. Wanneer de ploeg de inhaalwedstrijd wint, komt het twee punten boven de Diekers en Urk. Van Zelst maakt zich er nog niet heel druk om. ,,Er zijn nog zo veel wedstrijden te spelen. Het belangrijkste is dat wij vandaag gewonnen hebben.” (AM)