Deel dit artikel op social platform

Eindelijk weer lachende gezichten

Op een sfeervol sportpark De Westmaat heeft IJsselmeervogels zaterdag goede zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De beloften van FC Volendam werden met 2-1 aan de kant gezet. Doelpuntenmakers aan de rooie zijde waren Jerrel Hak en invaller Steven Sánchez Angulo.

) Robert Jansen

Niet dat de Vogels de pannen van het dak speelden, want aan de bal kon de ploeg van trainer Gert Peter de Gunst meer laten zien. Het bleek bovendien nog evengoed billenknijpen nadat de bezoekers vlak voor het einde de aansluitingstreffer produceerden. Een zucht van opluchting ging er na het laatste fluitsignaal over het sportpark. Angst, spanning en bezorgdheid met betrekking tot mogelijke degradatie waren overduidelijk voelbaar op de tribune.

Doelman Julian Prinsen – waarvan IJsselmeervogels van geluk mocht spreken dat hij inzetbaar was nadat er donderdag ruim 39 graden koorts bij hem werd gemeten – moest meerdere malen handelend optreden.

Maken of breken

Duidelijk is dat handhaving het maximaal haalbare is dit seizoen. Het contract van De Gunst loopt tot volgend jaar zomer door, dus er zal ook aan de lange termijn moeten worden gedacht. Bestuurslid voetbaltechnische zaken Peter Frans Heinen gaf zaterdag in De Gooi- en Eemlander aan dat een voortijdig vertrek van de trainer niet aan de orde is. ,,O, heeft hij dat gezegd,” reageert De Gunst na afloop in de catacomben enigszins verbaasd. ,,Dan moet je gaan uitkijken”, grapt hij.

‘Ik ga geen namen noemen’

,,De ploeg heeft het hartstikke goed gedaan, ze hebben gevochten en gewerkt”, stelt hij over zijn team. ,,Een aantal spelers heeft alleen vergeten om op sommige momenten de bal in de ploeg te houden.” De Zwollenaar wil niet zeggen op wie hij specifiek doelt. ,,Ik ga geen namen noemen. Dat vertel ik binnen wel. Er zijn gewoon spelers bij die het spel voor je maken of breken aan de bal.”

Ongelooflijk

Eén van de mannen die het verschil kan maken met zijn creativiteit is Khalid Tadmine. De Gunst: ,,Hij was niet fit en kon maar een kwartiertje mee doen.” De trainer had ook centraal achterin personele problemen, doordat Kai Heerings en Mitch Willems niet inzetbaar waren. ,,Kijk, Adil is natuurlijk geen centrale verdediger, maar wel een strijder. Ongelooflijk”, doelt hij op Adil Haian. Ook compagnon Jeffrey Buitenhuis speelde verdienstelijk. ,,Het zijn twee soldaten die alles geven.”

Marciano van Leijenhorst kreeg opnieuw geen speelminuten. En dat terwijl de 28-jarige verdediger jarenlang van waarde is geweest in het hart van de defensie. Hij wil niet inhoudelijk reageren op de situatie. ,,Wat er aan de hand is? Dan moet je bij de trainer zijn.” De Gunst volgt zijn voorbeeld: ,,Daar kan ik niets over zeggen. Ik ga niet over individuele spelers praten.”