Deel dit artikel op social platform

Enerverende derby levert geen winnaar op

De derby der derby’s is vaak niet om aan te gluren. De editie van gisteravond vormde de bekende uitzondering op de regel. Het voetbal was niet áltijd goed, maar bij vlagen was het genieten en er gebeurde werkelijk van alles. Zelfs in blessuretijd had het kwartje nog beide kanten op kunnen vallen. In het blauwe kamp was er lichte chagrijn over de 2-2, in het rooie kamp was er meer tevredenheid. Een smet op de avond was de forse blessure van Kai Heerings, waardoor het duel maar liefst 35 minuten stil lag.

Marloes ter Haar

Een avondwedstrijd roept altijd een speciale sfeer op. Dit werd gevoed door een ouderwets goede muziekkeuze vanuit de radiokamer met muziek uit de tijd dat muziek nog muziek was en geen slap aftreksel daarvan. En ook de sfeeracties pasten weer prima in het plaatje van de derby.

Het duel ging van acquit los. Spakenburg had in de tweede minuut op voorsprong moeten komen, maar Wimilio Vink liet na de wedstrijd vroeg open te breken. Dat deed Danny van den Meiraicker vijf minuten later aan de andere kant wel. Zijn technische beheersing na de voorzet van

Daniël van Son schuurde tegen het artistieke aan.

Daarna toonde Spakenburg het iets verzorgdere voetbal, maar werden de gaten in de defensie van de gastheren niet gevonden. In de laatste vijf minuten van de eerste helft leek Spakenburg plotseling het duel te kantelen. De goal van Junte vond wel genade in de ogen van de scheidsrechter, maar de treffer van topscorer Floris van der Linden werd wegens hands afgekeurd. Rust: 1-1. De assist bij de gelijkmaker was weer eens van Vince Gino Dekker, de meest besproken man van de voorbije weken. Zijn acties die mislukten werden door de Vogels-fans met gejuich begroet. Dekker leek uiterlijk onbewogen. Na afloop verscheen hij nog steeds niet voor microfoon en camera.

De eerste tien minuten van de tweede helft was van beide kanten erg slordig. Spakenburg vergat te voetballen en ging mee in het gevecht dat IJsselmeervogels vol passie leverde. Youri Koelewijn, die verdedigend prima speelde, vergat na rust de opbouw via het middenveld te zoeken en hanteerde vaak de lange bal.

Consternatie

Toen plotseling Kai Heerings vrij roerloos buiten de lijnen lag, was er even consternatie. Al vrij snel werd duidelijk dat de blessure ernstig was. De ambulance werd gebeld en Heerings werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Floris van der Linden, die betrokken was bij dit voorval: ,,Ik was in voorwaartse richting, kreeg een zetje. Heerings lag al voor me en ik viel met mijn knie op zijn ribben. Het zag er heel vervelend uit. Ik hoop dat het goed met hem gaat.” Van der Linden vroeg na afloop aan teammanager Lammert Jan van Diermen het mobiele nummer van Heerings. Hij wilde hem een hart onder de riem steken. Heerings heeft een rib gebroken en ligt er naar verwachting vier weken uit.

Vrij snel na de hervatting leek Spakenburg door Wimilio Vink op voorsprong te komen, maar weer werd de goal afgekeurd. De topscorer van Spakenburg: ,,Het was volgens mij geen buitenspel. De bal kwam in de kluts van Rosheuvel af. Toen later de 1-2 alsnog viel, dacht ik, het is gebeurd, klaar, wij stappen als winnaar van het veld. Maar tien seconden lag hij aan andere kant in het net.”

De spanning steeg met het verstrijken van de minuten en in het slotkwartier ging het nog even helemaal los. Spakenburg leek met de zege aan de haal te gaan, maar na de 1-2 van Vink, stond het binnen de minuut weer gelijk door invaller Steven Sánchez Angulo.

De maker van de 2-2: ,,Ik heb geen enkel moment het gevoel gehad dat we deze wedstrijd gingen verliezen, zelfs niet na de 1-2. Dat ik de 2-2 scoorde is natuurlijk geweldig. Danny van de Meiracker kopte de bal door en ik voelde hem tegen mijn scheen aan komen. Ik hoorde opeens de mensen juichen. Ik had zelf niet eens door dat de bal erin ging.”

Onbeslist

Daarna zaten beide teams nog dicht bij de winnende treffer. Hero van Lopik verschalkte in blessuretijd bijna zijn eigen doelman en kort daarna teisterde hij de lat boven doelman Jaimy Schaap. Zo eindigde de derby voor de vijfde keer op rij onbeslist.

Floris van der Linden: ,,Het feit dat hier flink gejuicht werd en wij met sippe gezichten van het veld liepen, zegt genoeg. Je ziet dan weer wel dat het een derby is, en wij niet het spelletje spelen dat we kunnen spelen. Voor mijn gevoel hebben wij twee punten laten liggen.”

Doelman Jaimy Schaap, die zondagmiddag wist dat hij derby zou gaan spelen, kon leven met de 2-2. ,,Ik denk dat dit voor beide teams geldt. Geen van de ploegen was de bovenliggende partij. We zijn allebei net zo gevaarlijk geweest. Ik denk dat het voor het publiek een heel vermakelijke wedstrijd is geweest en dat is ook heel belangrijk. Deze derby was wel anders dan voorheen. Normaal zijn wij de voetballende partij en is Spakenburg de ploeg die strijd levert. Vandaag was het omgedraaid. Als wij die strijd en passie elke week laten zien en bij vlagen ook nog eens redelijk goed voetballen, ga je zeker punten pakken.”

IJsselmeervogels mag dat zaterdag tonen tegen De Treffers. Dit punt mag gekoesterd worden, maar tegelijk mag bij de Vogels het besef wel weer snel indalen dat de situatie nog steeds niet rooskleurig is. Het is zaak dat er driepunters gepakt worden, anders pakken zich snel donkere wolken samen boven de rooie zijde van de Westmaat en ontstaat er een crisissfeer. Spakenburg mag gaan proberen de zegedraad weer op te pakken tegen GVVV. De verwachting is dat het in Veenendaal best eens een heet middagje kan worden.