Search
6°C
Deel dit artikel op social platform

FC Utrecht- en Spakenburgsupporter Jaap Dijkhuizen is vanavond voor de blauwen

Voormalig Bunschoter Jaap Dijkhuizen is fan van zowel FC Utrecht als Spakenburg. Hij bezocht de bekerduels van de blauwen tegen FC Groningen en Katwijk. ,,Als er mooie bekerwedstrijden zijn, probeer ik er altijd bij te zijn. Groningen-uit was een leuk feestje.”

Dijkhuizen werkt op ‘t Hooghe Landt in Amersfoort, een middelbare school. Hij concludeert dat bekervoetbal iets speciaals heeft. ,,Ik geef onder andere les aan diverse leerlingen die bij Spakenburg/IJsselmeervogels in de hogere jeugdelftallen voetballen. Het komt regelmatig voor dat ‘rode leerlingen’ de klas binnen komen lopen en zeggen: ‘De blauwen gaan verliezen vanavond’. Bekervoetbal leeft, ook in Amersfoort.”

Een oude buurjongen van hem is geëmigreerd naar Japan. ,,Ook nog altijd een Spakenburg-aanhanger. Toevallig verbleef hij in Nederland, en kwam hij weer eens een wedstrijdje van de blauwen meepikken, thuis tegen Katwijk.”

Groningen-uit heeft Dijkhuizen samen met zijn broer Wim heel intensief beleefd. ,,Iedereen stond met grote ogen te kijken, en met zijn oren te klapperen. Op de tribune zeiden ze: ‘Groningen is echt nog slechter dan de plek in de Eredivisie waarop ze nu staan’. Een hoop geschutter achterin.” Van Katwijk-thuis herinnert hij het bibberen. ,,Een koude avond. En een hoop springen. Want wie niet springt, die is niet blauw. Als je springt blijf je bovendien warm.” Dijkhuizen stond langs het veld, en na de verlenging voor

de speciaal gebouwde zittribune achter het doel. ,,Jammer dat Spakenburg de strafschoppen aan de sporthal-zijde nam. Aan de andere zijde stond een grote tribune met veel publiek.”

Cupfighter

Dat het lastig wordt voor Spakenburg is een understatement. FC Utrecht is immers een echte cupfighter. Dat weet ook Dijkhuizen. Hij heeft met de club meerdere bekerstunts meegemaakt. ,,In De Kuip ben ik vaak geweest met bekerfinales.” Wat hem is bijgebleven is de buitenspelgoal van Wamberto op 12 mei 2002 in de finale tegen Ajax. ,,Meters buitenspel. Daardoor ging Utrecht de verlenging in en verloren ze na een golden goal van Zlatan Ibrahimovic.” En de bekerfinale van 2003. ,,FC Utrecht

won destijds met 1-4 in de Kuip van Feyenoord.”

Vanavond steunt hij Spakenburg. ,,Daar kom je toch vandaan.” Echter, hij ziet de ploeg van Chris de Graaf niet winnen. ,,Als Spakenburg de eerste helft weet te overleven, liggen er kleine mogelijkheden. Maar dat wordt lastig. Utrecht laat aanvallend nog wel eens kansen laten liggen. Als ze gefrustreerd raken, zijn er mogelijkheden.” Dijkhuizen meent dat de Utrechters beschikken over een sterke spits. ,,Ze hebben Anastasios Douvikas. Als die kansen ruikt, benut hij ze vaak wel.”

Uniek

Dijkhuizen is enthousiast over stadion Galgenwaard. ,,Prachtig met die open Engelse hoeken erbij. Dat is iets unieks in Nederland. Het stadion is net na de eeuwwisseling grondig verbouwd. ,,Er is een tweede ring opgezet die veel steiler loopt. Als het stadion vol zit, is het op z’n mooist. Dit seizoen zit er vaak 20.000 man.” Utrecht probeert als vierde stad van het land al jaren aan te haken bij de top, maar ook dit seizoen lijken de playoffs voor Europees voetbal het maximaal haalbare. ,,Bekerwinst kan het seizoen in één klap doen slagen.”

Utrecht heeft een suikeroom, Frans van Seumeren. ,,Hij zorgde vaak dat rode cijfers in zwarte cijfers veranderden”, weet Dijkhuizen. ,,Eigenlijk is hij de allerbeste supporter. Hij is oud-directeur van hijs- en transportbedrijf Mammoet. FC Utrecht mist toch vooral financiën ten opzichte van Ajax, PSV en Feyenoord. Als je wil concurreren met topclubs zou je veel meer uitstraling moeten hebben, elk jaar Europees spelen en zeker élke thuiswedstrijd voor een uitverkocht Galgenwaard spelen.”