Search
14°C
Deel dit artikel op social platform

FC Utrecht gewaarschuwd: Spakenburg stuntte al eens in de Galgenwaard

Spakenburg bewaart goede herinneringen aan de Galgenwaard. Op 27 november 1985 traden de blauwen in het thuisstadion van FC Utrecht voor de KNVB-beker aan tegen ADO Den Haag. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1 tegen de club die dat seizoen ongeslagen kampioen werd van de Eerste Divisie.

,,In eerste instantie hadden we een thuiswedstrijd geloot”, weet oud-speler Rik de Harder zich te herinneren. ,,Burgemeester Groen verbood het duel op de Westmaat omdat ADO Den Haag heel berucht was door zijn supporters. ADO wilde dat wij in hun stadion gingen spelen, maar dat wilde Spakenburg niet. Het bestuur heeft vervolgens de Galgenwaard afgehuurd. Voor een amateurvoetballer is dat natuurlijk de kers op de taart. Spelen in een stadion komt niet veel voor.”

Uitvak

Spakenburg ging met veel vertrouwen naar Utrecht. ,,Het seizoen daarvoor was een absoluut hoogtepunt in mijn carrière. We werden algeheel amateurkampioen tegen zondagkampioen DHC en wonnen ook de districtsbeker na een 3-0 zege op RCH. Om in een echt stadion te spelen, was natuurlijk fantastisch. Ik denk dat er in de Galgenwaard zo’n vijfduizend toeschouwers waren. Niet zoveel als nu het geval zal zijn. Den Haag mocht alleen maar het uitvak bezetten. Ik reken nu op een uitverkocht huis.” In de Galgenwaard kunnen bijna 24.000 toeschouwers.

De regerend algeheel amateurkampioen hield heel goed stand. ,,We zorgden daar voor een stunt. ADO Den Haag had met onder andere Alfons Groenendijk, Heini Otto en Martin Jol een heel goed elftal. De laatste maakte op mij de meeste indruk. Hij raakte de bal altijd maar één keer en wist precies waar zijn medespelers stonden. Je kon merken dat hij gevoetbald had bij Bayern München. Dan heb je wel wat in je mars”, zag de middenvelder.

Tempo

Spakenburg trad deze dag overigens niet op volle sterkte aan. ,,Wij hadden een beetje een gemankeerd elftal. Jan van Leijenhorst was acht maanden geschorst (vanwege zijn rode kaart in de beslissingswedstrijd tegen Kozakken Boys in Huizen) en zijn opvolger Melrik Beukers, was een paar weken ervoor met een ernstige knieblessure uitgevallen en heeft het hele seizoen niet gevoetbald. Dus voorin was het een beetje behelpen. Ik denk dat Tijmen Beekhuis, normaal verdediger, daarom voorin speelde. Hij scoorde heel vroeg in de wedstrijd. Dat geluk moet je hebben als amateurs, al schat ik de kans niet hoog in dat we voor een stunt kunnen zorgen tegen FC Utrecht. Het is wel de nummer 7 van de Eredivisie. Het tempo ligt een stuk hoger dan in de Tweede Divisie en ze trainen elke dag. Wij konden het tegen ADO Den Haag aardig bijbenen. Een minuut of twaalf voor het einde maakten ze pas de gelijkmaker door een verdedigingsfout van ons. Een slechte breedtebal werd onderschept, waarna ze scoorden.”

Goed elftal

Maar verder kwam de eerstedivisieclub niet, waardoor er destijds een replay volgde in de Hofstad. ,,Ik kan me nog herinneren dat het een graadje of tien vroor. Dat veld was zo hard als een plaat en om op de been te blijven moesten we allemaal sportschoenen dragen. Op de dag van de wedstrijd werden voor iedereen sportschoenen en een maillot gekocht. We verloren met 2-0, al waren we zeker niet kansloos. We hadden destijds echt een goed elftal.”

In de KNVB-beker gaat het dit seizoen voortvarend met Spakenburg. Zo schakelden de blauwen de kwakkelende eredivisieclub FC Groningen uit. Zelf ging hij niet mee naar Groningen. ,,Dat was me te ver. Het bekersucces vervult me wel met trots. Overal kwam het in de media. En voor onze vereniging is het mooi. Er zijn een hoop dingen gebeurd dit seizoen. Ontslag van de trainer, het opstappen van het bestuur en Raad van Advies, en er waren problemen met ‘supporters’ die de vereniging kapot probeerden te maken. Het bereiken van de kwartfinale maakt een hoop goed. Door de bekersuccessen is alles binnen de vereniging ineens weer omgedraaid. Zo is voetbal. Het zit zo raar in elkaar.”

Was hij in Groningen niet van de partij, de wedstrijd tegen FC Utrecht laat De Harder zeker niet aan zich voorbijgaan. Hij zit tussen de sponsors op de hoofdtribune. Over de kansen van Spakenburg zegt hij: ,,Een kansje maak je altijd. Dan moet FC Utrecht ons onderschatten en daarna een hele slechte dag hebben. Als je snel voor komt, zoals wij destijds tegen ADO Den Haag, ontstaat er wat in het elftal. Ik heb het ook in 2009 tegen AZ gezien. De Alkmaarders waren het seizoen daarvoor kampioen geworden en Spakenburg sleepte er, wat niemand had verwacht, een verlenging uit. Als FC Utrecht in het eerste kwartier één of twee keer scoort, dan wordt het een moeilijke avond. Ik denk niet dat ze Spakenburg gaan onderschatten. De beker is voor FC Utrecht de kortste weg naar Europees voetbal.”

Voetbalfeest

Maar dat geldt ook voor Spakenburg… ,,Ja, dat is ook zo”, zegt De Harder lachend. ,,Maar ik geloof niet in een overwinning, al gaat Spakenburg er zeker niet heen om te verliezen. Ik zou het al heel knap vinden als we het onder de vier houden. De club moet gewoon genieten van wat er in de beker gepresteerd is. Laat we er een mooi voetbalfeest van maken.”