Deel dit artikel op social platform

Heren BC Shooters handhaven zich op landelijk niveau

Voor het slotakkoord van de competitie moest BC Shooters afgelopen zaterdag naar Noordwijk voor een wedstrijd tegen de plaatselijke basketbalploeg MSV.

Beide ploegen stonden bij aanvang van de wedstrijd op gelijke hoogte op de ranglijst en moesten strijden voor een klassering boven de gevarenzone. Shooters was in het huidige seizoen vol tegenslagen er nog niet in geslaagd om een uitwedstrijd te winnen. Hierdoor kon er een gerechtvaardigde conclusie getrokken worden, dat het een moeilijke maar niet onmogelijke opgave zou worden.

Bij de tegenstander ontbrak de meest scorende speler, maar ook bij Shooters ontbraken er een aantal makkelijk scorende pijlers. Voor beide ploegen gold dus, dat men het moest doen met de spelers die er wel waren.

De Spakenburgers pakten in het eerste kwart meteen het initiatief, maar sprongen wat slordig met de kansen om. Na een paar minuten werd het spel wat gecontroleerde en slaagde de ploeg – met uitblinkers Danny van den Akker en Robbe van Dijk – erin om gestaag weg te lopen bij de tegenstander via 4-17 naar 9-19 aan het eind van het eerste kwart.

Gezien het spel mocht men ervan uitgaan, dat de uitploeg in het tweede kwart verder zou uitlopen en zo vast een voorschot kon nemen op de eerste uit overwinning in het seizoen. De werkelijkheid was dat MSV erin slaagde om de achterstand de consolideren, waardoor BC Shooters met een voorsprong van slechts acht punten bij rust (26-34) nog verre van veilig was.

Na de rust was er sprake van vechtbasketbal, waarbij het er in eerste instantie op leek dat de Spakenburgers erin zouden slagen een ruime voorsprong te nemen. Dat stokte bij een tussenstand van 30-41, waarna MSV de acht punten achterstand wist te halveren (41-45).

In het vierde kwart zette Shooters weer alles op alles om uit te lopen en met een score van Thomas van Drie, was er weer een behoorlijke marge van negen punten (45-54) en nog maar drie minuten te spelen. Onnodige turnovers van de Spakenburgers brachten de ploeg uit Noordwijk weer in de wedstrijd. Ze konden zelfs bij 56-54 een voorsprong nemen met minder dan één minuut te spelen. Het zou niet de eerste keer zijn dat Shooters in de eindfase een bijna zekere overwinning zou verspelen, maar deze keer was er toch sprake van een klein wondertje, het ‘wondertje van Noordwijk’. Met nog elf seconden te spelen, revancheerde Danny van den Akker zich voor zijn aanvankelijk slordige spel in het laatste kwart. Hij toverde vanaf links een loepzuivere driepunter uit zijn handen en de rollen waren plots omgedraaid. Door een time-out kon MSV op de aanvalshelft de bal innemen en bij een score alsnog de wedstrijd naar zich toe trekken. Het verliep gelukkig anders. Fel verdedigend slaagde Danny van den Akker erin om de bal te veroveren en de overwinning met een lay-up veilig te stellen.

Jammer dat er een Houdini-act nodig was voor deze overwinning (56-59), waar een regelmatige overwinning gewoon mogelijk was. Zo’n ontsnapping draagt echter wel bij aan de feestvreugde en die was er volop. BC Shooters heeft zich uiteindelijk uit de gevarenzone geworsteld naar een zesde plek op de ranglijst en streeft voor volgend seizoen naar meer.

Scores: Robbe van Dijk 22, Danny van den Akker 14, Lars Klaasenbos 8, Lars Krieger 7, Thomas van Drie 6, Bart de Graaf 2.