Deel dit artikel op social platform

Het einde van het Oranje Ootjes tijdperk

 

De Oranje Ootjes zijn sinds 2018 met oranjepensioen. Deze groep, bestaande uit een stel vrienden uit Spakenburg, ontstond in 2003. In een wisselende samenstelling en in de Spakenburgse Oranje klederdracht hebben zij meer dan veertig wedstrijden van het Nederlands Elftal bezocht.

,,Ook zijn er in totaal wel vijftig vrienden en kennissen een keer als Oranje Ootje mee geweest”, vertelt Frank-Wim Hopman, oud-lid van de Oranjeclub. Samen met zijn broers Peter en Johan en oom Wim Koelewijn met zoon Alex vormden zij de kern van de Oranje Ootjes. ,,Als jonge twintigers gingen wij in 2003 voor het eerst naar een wedstrijd van Oranje toe”, vertelt Frank-Wim. ,,Dit was toen tegen Tsjechië in De Kuip.” Het groepje wilde iets ludieks doen qua kleding en kwam toen op het idee om wat oude kraplappen oranje te spuiten, oranje sjulleken te maken en ongermussen op te doen. De mannen gingen naar Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven om vooraf sfeer te maken in de stad. ,,En om daarna de wedstrijden van Nederland te bezoeken”, vult het ex-Ootje aan. ,,Ook op elkaars bruiloften en Koninginnedag verschenen de Oranje Ootjes.”

Op het hoogtepunt was de groep met dertien Ootjes. ,,Maar dat aantal liep steeds verder terug, naarmate we ouder (en wijzer) werden”, zegt Frank-Wim. ,,Toen Oranje ook nog eens minder ging presteren en het WK in 2018 misliep, besloten we dat het voor ons mooi was geweest.” De kraplappen zijn er overigens nog wel. ,,Wellicht dat een nieuwe generatie deze traditie straks weer oppakt!”, spreekt Frank-Wim uit.

Mooie herinneringen

De groep heeft veel mooie herinneringen gemaakt. Eén van de leukste herinneringen van de Oranje Ooitjes was in Stuttgart. ,,Met een grote oranje legertent gingen we hier in 2006 naartoe met dertien Oranje Ootjes”, vertelt Frank- Wim. ,,Op de Oranje camping hebben we sliptong gebakken en de dag daarna gingen we naar de wedstrijd Nederland- Ivoorkust. Het werd 2-1, met een geweldige vrije trap van Robin van Persie. Na de wedstrijd was het één groot feest, omdat de kwalifi catie voor de volgende ronde een feit was.” Datzelfde jaar werden de Oranje Ootjes uitgenodigd als deelnemers aan de Grote WK Test van BNN. ,,En in 2012 zijn wij naar Londen geweest voor Engeland-Nederland (2-3). Wij hebben daar als Oranje Ootjes de highlights van Londen bekeken”, vertelt Frank-Wim.

Oranjefans

Dat de Ootjes fan zijn van het WK, dat is duidelijk. ,,Tijdens het WK worden in korte tijd veel wedstrijden gespeeld, dat maakt het leuk”, legt Frank-Wim uit. ,,Iedere wedstrijd is spannend en het gaat écht ergens om: wereldkampioen worden is het hoogst haalbare voor een landenteam!” Gaan de ex-Ootjes dit WK ook kijken? ,,Dat staat wel op de planning ja”, zegt Frank- Wim. ,,Je merkt dat het wel minder leeft. Het enthousiasme zal de komende dagen echt wel toenemen.” Ieder eindtoernooi wordt met alle Ootjes bij elkaar gekeken. ,,Overigens is dat in de zomer op een grote straat wel wat makkelijker dan nu in de winter met een grote groep…”

Voorspelling

En wat zijn de kansen voor Nederland op dit WK volgens Frank-Wim? ,,De volgende ronde moet wel lukken, daarna hangt het ervan af hoe het met de teamspirit zit en of je soms net wat geluk hebt met strafschoppen bijvoorbeeld”, spreekt Frank-Wim uit. ,,Wereldkampioen zullen we niet worden, maar de top 4 zal al heel knap zijn.”