Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

‘Iedereen een beetje bondscoach’

Als jeugdinternational droeg Daniël Beukers het Oranjeshirt. Hij kwam daarbij uit voor O15, O16 en O20. Logischerwijs droomt de plaatsgenoot ervan nog eens het hoogste Nederlands elftal te vertegenwoordigen. ,,En dan met name meedoen aan zo’n eindtoernooi als het EK. Dat is het allermooiste wat je als voetballer kunt bereiken.”

Selectiespelers Teun Koopmeiners en Tijani Reinders komen hem bekend voor van zijn tijd bij AZ, doet Daniël Beukers uit de doeken. Hij leeft enthousiast naar het EK toe. ,,Ik hou ervan volle bak met het Nederlands elftal mee te leven. Voordat we weer gaan trainen, zijn er twee wedstrijden die ik graag wil bezoeken. Waarschijnlijk ben ik dan in de stad waar ze spelen (Hamburg en Leipzig, red.) en kijk ik wel of ik aan een ticket kan komen. Het lijkt me überhaupt leuk daar te zijn, met al die Nederlandse fans. Daarna moet ik zelf weer trainen en zal ik het EK vanuit Spakenburg meebeleven met vrienden en familie. Ook dat is supergezellig.”

Aanvoelen

Naast supporter bekijkt de 20-jarige verdediger die vorige seizoen van de jeugd van AZ naar FC Groningen overging, het grootste evenement tegelijk met de ogen van die van voetballer. ,,In het interlandvoetbal zie je dat de spelers niet echt op elkaar ingespeeld zijn, vanwege de korte voorbereidingstijd. Dat heb ik zelf ook ervaren. Het team dat op papier het beste is, kan het daardoor maar zo afleggen tegen een team waarin de spelers elkaar meer aanvoelen, dat beter op elkaar is ingespeeld. Stel dat het Nederlands elftal met vijf verdedigers speelt en je dat vanuit je eigen club niet gewend bent. Dan moet je andere dingen doen, wat toch minder is.

Overigens hoeft met vijf verdedigers spelen in de praktijk niet heel verdedigend te zijn. Het is tegelijk heel aanvallend aan de bal. Met de backs die we de afgelopen jaren hadden, begreep ik het wel. Toch denk ik dat het beter is weer met vier man in de defensie te gaan spelen. Bij de centrale verdedigers zie je namelijk dat deze wat zoekende zijn.” Waarna hij lachend relativeert: ,,Maar ja, zo is iedereen in deze tijd een beetje bondscoach.”

Wedstrijdritme

Over de kansen op de eindzege laat hij zich voorzichtig uit. ,,Het zou fantastisch zijn als we de EK winnen, maar ik zie het nog niet voor me. We hebben een heel aantal goede spelers, maar onze sterspelers zijn niet bepaald in vorm omdat ze bijvoorbeeld wedstrijdritme missen. Overigens is op zo’n eindtoernooi de sfeer in de groep een van de allerbelangrijkste dingen, die de doorslag geven. Want de verschillen tussen de landen zullen uiteindelijk zo klein zijn dat het land waarvan de spelers het lekkerst in hun vel zitten, in de flow zitten, uiteindelijk gaat winnen.”