Deel dit artikel op social platform

IJsselmeervogels geeft ook niet thuis op Panhuis

De gifbeker is nog niet leeg voor IJsselmeervogels. Op sportpark Panhuis leden de roodwitten de derde nederlaag op rij in 2022. Zelfs hekkensluiter GVVV bleek een onneembare horde voor het elftal van Gert Peter de Gunst, die er na afloop aangeslagen bij stond. ,,Deze nederlaag komt behoorlijk hard aan. En gezien de eerste helft is het ook gewoon een onnodige nederlaag.” Enkele keren werd in het rode kamp benadrukt dat er nog veel wedstrijden gespeeld moeten worden, maar het wordt toch wel tijd dat er eindelijk eens een zege wordt geboekt. Anders kan straks de stormbal gehesen worden.

Abram Muijs

IJsselmeervogels begon sterk in Veenendaal en deelde in het eerste kwartier de lakens uit, zonder het doel van Jan van Willige echt onder vuur te nemen. Net na dat kwartier viel de openingstreffer voor de gasten. Daniël van Son vond met een strakke voorzet Mitch Willems bij de tweede paal. De centrale verdediger kopte raak. Van Willige leek er niet helemaal lekker uit te zien bij deze goal. ,,De bal viel bij de tweede paal. Ik denk dat ik zelf had kunnen komen. Ik moet het even terugzien, maar ik denk dat ik me deze goal kan aanrekenen. Later in de eerste helft schatte ik een situatie ook niet goed in. De eerste helft was niet mijn sterkste optreden in dienst van GVVV”, toonde de doelman zich zelfkritisch. Hij was van mening dat de overwinning dik verdiend was. ,,Van tevoren hoop je op een zege op je oude club. Dit is fantastisch voor ons. Deze zege hadden we keihard nodig. Ik vond de Vogels in de eerste helft bij vlagen heel aardig spelen, maar de tweede heft was daar niks meer van over. Toen vielen ze zwaar tegen. Ze wisten zelfs geen slotoffensief te ontketenen. Dat verbaasde me.”

Muur

Eindelijk eens een voorsprong voor de roodwitten, maar die verdween net zo gauw als hij was verschenen. Vier minuten later maakte de doelpuntenmaker een overtreding op een gevaarlijke positie. Hij kreeg geel en GVVV een vrije trap. Tom Oostinjen schoot langs de slecht ‘gemetselde’ muur raak. De Gunst: ,,Julian zet een muur neer waarbij je de bal aan beide zijden erlangs kunt schieten. Dat is een fout van een jonge, onervaren keeper.”

Daarna was IJsselmeervogels het kwijt en was het duel in evenwicht. Het werd meer en meer een gevecht, waarin aan beide zijden harde tackles niet werden geschuwd, zonder dat het overigens een onsportief duel werd.

Terwijl de klok richting de pauze tikte en 1-1 de ruststand leek te worden, bezorgde een bevlieging van invaller Jordi Botter voor een voorsprong voor de gastheren. Op zijn strakke schot bleef Julian Prinsen het antwoord schuldig. De Gunst: ,,Dan weet je dat een moeilijk verhaal wordt na rust. We dwongen ook weinig meer af. We scoren gewoon te weinig.” Dat gebrek aan productiviteit baart de Zwollenaar zorgen. ,,Niet alleen het gebrek aan productiviteit, maar ook het gebrek aan het creëren van kansen. Nu was Van den Meiracker geblesseerd en maakte hij vandaag weer wat minuten. Tadmine is niet volledig fit en Poepon mis ik ook. Dat zijn uiteindelijk wel de mensen die de goals moeten maken.”

Wie na rust een IJsselmeervogels verwachtte dat de duimschroeven aan zou draaien en de boel recht zou zetten, kwam bedrogen uit. Alle offensieve wissels van De Gunst ten spijt, de gasten kwamen welgeteld tot geen enkele echte kans. De lange bal was na rust de troefkaart die de Vogels trokken, maar daar raakte GVVV niet van de kook. Het combinatievoetbal uit de eerste twintig minuten was totaal afwezig. IJsselmeervogels ploeterde en kreeg daarvoor de rekening gepresteerd. Dat de schade in de ultieme slotfase niet groter werd, was te danken aan het falen van de GVVV-voorwaartsen Byron Burgering en Fabio Hendriksen, die fraaie mogelijkheden op 3-1 op onnozele wijze om zeep hielpen.

Wanprestatie

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Bronsvoort vierde GVVV feest met de supporters en lagen diverse Vogels-spelers uitgeteld op het kunstgras. IJsselmeervogels leverde een wanprestatie op de blauwe zijde van Panhuis. Er klonken na afloop nog steeds strijdbare woorden. Maar de tijd van woorden mag nu eindelijk wel eens ingewisseld worden door daden. Anders gaat het van kwaad tot erger.

Op de vraag waar het verkeerd ging, was rechtsback Daniel van Son duidelijk. ,,We verliezen door eigen stomme fouten. Zo hard moet je oordelen. We hadden het heft in handen, het totale overwicht. GVVV had niks in te brengen. We komen verdiend op 0-1. Dan moet je zo volwassen zijn dat je de controle houdt en de voorsprong uitbouwt. Maar dat dwingen we niet af. Wij houden GVVV in leven en geven de tegengoals zeer schlemielig weg. En na rust was het voetbal van de eerste helft totaal weg. We weten dat we moeten. GVVV gaat verdedigen en gokt op de counter. Maar dat betekent niet dat wij gelijk de lange bal moeten gaan spelen en gaan forceren. Daar hebben wij het team niet voor. Ik denk nog steeds dat wij voetballend tot kansen kunnen komen. Na rust hebben we overigens geen kans meer gekregen. Dat is schrijnend. Maar ik ben er van overtuigd dat wij nog steeds twintig wedstrijden goed voetbal kunnen laten zien en dat het tij echt gaat keren. Maar dat moeten we wel zelf gaan afdwingen.”