Deel dit artikel op social platform

DERBY ‘Ik verwacht de nodige tegenstand van Eemdijk’

De één is fanatiek supporter van IJsselmeervogels, de ander van Eemdijk. Rooie Gert Jan Kok is blij met zijn groene schoonzoon Wietse van de Mheen, maar is de plagerijtjes van vorig seizoen wel een beetje zat. Hij hoopt dan ook op een overwinning in de derby, want bij verlies zal hij dit nog lang moeten horen. Wietse vreest echter voor zijn schoonvader: ,,We winnen zaterdag met 0-4.”

,,Hoe het is om een rooie schoonvader te hebben? Dat gaat heel goed hoor. Vorig seizoen heb ik hem weleens wat geplaagd met de uitslag van IJsselmeervogels. Die wist ik eigenlijk al, maar dan vroeg ik het toch nog even ‘voor de zekerheid’.”

IJsselmeervogels stapelde vorig seizoen nederlaag op nederlaag en degradeerde uiteindelijk naar de Derde Divisie. Gert Jan: ,,Wietse plaagt me altijd wel een beetje, maar ik plaag net zo hard terug. Vorig seizoen had hij overigens alle reden om mij te plagen.”

Gert Jan incasseerde de plagerijtjes van zijn schoonzoon manmoedig. ,,Je moet er maar een gekheidje van maken en er elke keer een beetje omheen proberen te draaien. En ondertussen bleef ik hopen dat we in de Tweede Divisie zouden blijven. Dat ging op een gegeven moment niet helemaal goed en dat was natuurlijk gigantisch balen. Maar het is niet anders. We moeten zien dat we met IJsselmeervogels zo snel mogelijk terugkeren in de Tweede Divisie. We staan nu bovenaan en ik heb er vertrouwen in dat we volgend seizoen weer een klasse hoger spelen, hoewel het voetbal niet altijd even goed is en de vonken er niet af vliegen.”

Foto

Aan het begin van dit seizoen stuurde Wietse zijn schoonvader nog een foto waarin Eemdijk boven IJsselmeervogels stond op de ranglijst en zelfs even de koppositie innam. ,,Een aantal weken later heb ik Wietse ook een foto van de stand gestuurd. Toen waren de rollen gelukkig weer omgedraaid”, lacht hij. Wietse op zijn beurt: ,,Mijn schoonvader begint nu weer praatjes te krijgen.”

Dat neemt niet weg dat IJsselmeervogels en Eemdijk het dit seizoen twee keer tegen elkaar opnemen in de Derde Divisie. Bij Wietse heerst een gezonde spanning voor deze wedstrijd. ,,Dat zullen ze bij IJsselmeervogels ook hebben, maar dat willen ze niet zo toegeven. Bij de rooien hebben ze altijd wel een beetje air over zich. Ze zien de wedstrijd tegen Eemdijk niet als een echte derby zoals de derby tegen Spakenburg. Voor ons is het natuurlijk de wedstrijd van het jaar.” Wietse, die ook scout is, loopt van kleins af aan bij Eemdijk. ,,Ik ben nooit rood of blauw geweest, altijd groen van huis uit. Vroeger op school werd je gepest omdat je voor de groenen was en als ik nu voor de zaak naar Nijkerk rijd en ik al die kinderen met een groen trainingspak zie fietsen, dan zijn ze tegenwoordig er trots op een groene zijn. Dat geldt in het bijzonder voor mij.”

Gert Jan is als hoofdsteward van IJsselmeervogels al langer bezig met de derby en voelt deze week de spanning zeker ook opkomen. ,,Het begint zo zachtjes aan een beetje te kriebelen bij mij. Ik verwacht ook wel zo’n 3.500 tot 4.000 toeschouwers. Ik hoop dat het een leuk potje wordt.”

Uitslag

Wietse weet dat wel zeker. ,,Ik ga voor 0-4.” Hij durft met zo’n uitslag. Of is het om zijn schoonvader een beetje op de kast te jagen? ,,Zet die uitslag maar gerust in de krant”, klinkt het. Hij is overtuigd van de winst voor Eemdijk. ,,Dat komt omdat Eemdijk met karakter voetbalt en ik denk niet dat IJsselmeervogels daar een antwoord op heeft. Karakter is heel belangrijk voor Eemdijk. Als dat er bij ons niet is, dan is het ook gelijk een stuk minder. Dat zie je de laatste weken een beetje terug. Ik verwacht dat met de derby het knopje bij de spelers omgaat en met karakter en goed voetbal de rooien worden geklopt met een klinkende uitslag.”

Gert Jan: ,,Eemdijk zal er een vechtwedstrijd van proberen te maken. Wij moeten daar ook karakter tegenover zetten en daar onderuit proberen te voetballen. Ik denk dat wij qua team wat beter zijn. Bij Eemdijk zit natuurlijk wel Spakenburgs karakter in het elftal, dat heb je bij IJsselmeervogels minder. Aan de andere kant zijn onze spelers meer gewend om voor veel publiek te voetballen en wij moeten de koppositie behouden, dus zullen onze spelers ook alles geven. Ik verwacht heus wel de nodige tegenstand van Eemdijk. Het is niet zo dat wij zaterdag even met 5-0 gaan winnen.”

Stiller

Hij houdt het zelf op een 3-1 of 3-2 overwinning. ,,Al weet je natuurlijk nooit hoe een wedstrijd verloopt. Een rode kaart kan een wedstrijd op zijn kop zetten.” Volgens Gert Jan wordt Wietse de laatste dagen al wat stiller. ,,Zondag zei hij te hopen dat Eemdijk in ieder geval voorkomt omdat hij dan toch even schik gehad heeft.”

Wietse organiseert zaterdagmorgen om in de stemming te komen een preparty. ,,Met alleen maar groenen”, klinkt het resoluut. Zijn schoonvader heeft hij dus niet uitgenodigd. ,,We zijn met zo’n twintig groenen. Ik heb een hele grote barbecue, die we lekker gaan aansteken. Worsten bakken en een paar zalmen roken.”

Gert Jan is echter vast van plan om ook zijn gezicht te laten zien. ,,Ik heb tegen Wietse gezegd: ik kom. Ik ga er gewoon heen met mijn stewardjas. Dat ik niet uitgenodigd ben kan wel zijn, maar ik heb zelf een sleutel van zijn huis.” Wietse kennende zal hij zijn schoonvader zeker niet de deur wijzen. ,,Tijdens de preparty bereiden we ons voor op de wedstrijd en lopen daarna met z’n allen de kant van de Westmaat op. En na de wedstrijd gaan we op de fiets naar de club toe en hebben we een groot feest. Ik heb echt zin in zaterdag.”

Lees nog meer artikelen in de speciale derbykrant die u aantreft bij de Bunschoter van afgelopen woensdag.