Deel dit artikel op social platform

Kirsten de Wit op Dutch Open en naar jeugd-WK

 

Komende dagen staat de Dutch Open in Almere op het programma, waar badmintonster Kirsten de Wit op donderdag in het hoofdtoernooi zowel in het damesdubbel met Alyssa Tirtosentono als mixdubbel met Dyon van Wijlick zal uitkomen.

Gezien de sterkte van het toernooi zal het lastig zijn om heel ver te komen in dit sterke internationale deelnemersveld met veel dubbels uit de top-50 van de wereld.

Spanje

Kirsten vliegt het weekend door naar Spanje waar de komende twee weken de Wereld Jeugdkampioenschappen zullen worden gespeeld. De eerste week is het team toernooi waarin Nederland uitkomt tegen Singapore, Engeland, Canada en Tahiti. In de tweede week wordt het individuele toernooi gespeeld, waarin Kirsten uitkomt in het damesdubbel en mixdubbel. Haar vaste partners zijn al seniorenspelers, dus Kirsten zal hier dubbelen met medejeugdspelers Meerte Loos en Noah Haase.

Hongarije

Vervolgens vliegt Kirsten bijna weer gelijk door naar Budapest (Hongarije) om daar in het senioren circuit met Alyssa en Dyon de Hungarian International te spelen.

Kirsten is twee jaar geleden als 16-jarige naar Papendal verhuisd met de droom de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles en 2032 in Brisbane te spelen. Badminton, na voetbal de een na meest beoefende sport ter wereld, is dusdanig sterk aan de top dat het voor een Europese speelster van, tegen die tijd 20 jaar nog niet haalbaar is de Olympische Spelen te halen. Parijs komt dus te vroeg.

Ranking

Bij badminton draait alles om ranking en het opbouwen van ranking. Dit betekent dat er veel internationale toernooien moeten worden gespeeld. Kirsten speelt naast de reguliere eredivisie competitie in Nederland ongeveer 15 internationale toernooien per jaar. Op dit moment zijn dat nog Europese toernooien, maar dat zal in de toekomst uitbreiden naar Azië en Amerika. Uiteindelijk moet Kirsten, door de strenge eisen van NOC-NSF op een geschoonde lijst bij de beste 16 koppels van de wereld komen om haar doel te halen. Eerste doel is de top-50 van de wereld halen.

Door Covid is de ranglijst op dit moment wat vertekend, doordat er sprake is van beschermde punten van de afgelopen 2 jaar en er dus nog koppels hoog op de lijst staan die al zijn gestopt als koppel. Deze week wordt week bij week een stuk opgeschoond door vervallen beschermde punten. Kirsten en Alyssa staan op dit moment al op plaats 172 van de wereld, maar de verwachting is dat aan het einde van dit jaar een plaats in de top-100 zal zijn. Met Dyon staat Kirsten op plaats 238 van de wereld, wat waarschijnlijk een top-175 zal zijn aan het einde van het jaar.

Beperkt budget

Een gemiddeld Europees toernooi kost gemiddeld ruim 500 euro per toernooi, buiten Europa een veelvoud hiervan. Het budget vanuit de Nederlandse badmintonbond is zeer beperkt en daarom is Kirsten op zoek naar (lokale) bedrijven die jaarlijks met een bijdrage willen ondersteunen. Zo kun je de student sportkunde kort of langer ondersteunen op de lange weg naar de Olympische Spelen van 2028. Sponsoren worden met periodieke nieuwsbrieven meegenomen in het verhaal van Kirsten, er komt een jaarlijks sponsor event en een jaarlijks aandenken. Met hulp van Uw Business Online is een mooie sponsorfolder gemaakt met daarop meer informatie. Deze is op te vragen op 06-54924360, maar je kunt Kirsten ook volgen op LinkedIn.