Deel dit artikel op social platform

Lisa Brouwer wint NK veldrijden

De 11-jarige Lisa Brouwer uit Bunschoten werd afgelopen weekend Nederlands kampioen veldrijden in de categorie 4 (meisjes 12 jaar). Ze verwees Jasmijn Weijers uit Apeldoorn en Puck Bunning uit Erp naar het zilver en brons. Zij finishten op respectievelijk 52 seconden en 1.44 minuut van de winnares.

Dit NK werd georganiseerd door Westland Wil Vooruit (WWV) in recreatiegebied de Wollebrand te Honselersdijk (vlak bij Den Haag). Gedurende de dag streden ruim driehonderd kinderen in vijftien categorieën om de Nederlandse titel. Lisa was in haar categorie (de wedstrijd startte om 13.35 uur en duurde ruim 21 minuten) veruit de sterkste.

Lisa begon op 7-jarige leeftijd met wielrennen, gevolgd door mountainbiken, veldrijden en baanwielrennen. Ze is dus actief in vier disciplines van de wielersport. In de zomer doet ze aan wielrennen en mountainbiken en in de winter aan veldrijden en baanwielrennen. Ze is actief bij vier clubs. Mountainbiken doet ze bij Bar-End in Apeldoorn, veldrijden bij GWC De Adelaar in Hilversum, baanwielrennen in Amsterdam en wielrennen bij WV Eemland.

Lisa begon ooit met skeeleren en schaatsen. Toen haar zus daar vanwege heupproblemen mee moest stoppen, zette Lisa daar ook een punt achter. Haar vader Rijk stimuleerde haar de overstap te maken naar het wielrennen en ze sloot zich aan bij WV Eemland. Haar droom is ooit profwielrenner te worden. Haar grote voorbeelden in het wielrennen zijn Marianne Vos en Anna van der Breggen. Het wielrennen is nu goed te regelen met school. ,,Maar ik denk dat als ik naar het middelbaar onderwijs ga, het wel heel lastig gaat worden om school en training goed te kunnen combineren.” Lisa vindt wielrennen niet echt een kijksport. Ze volgt dan ook weinig wedstrijden op tv. ,,Ik doe het veel liever zelf.” Bij het veldrijden heeft ze Puck Pieterse als voorbeeld. ,,Ze springt over de balken, dat doe ik ook. En ze rijdt al heel goed mee in de top 10. Ze zit ook bij Bar-End. En ik zie haar af en toe ook bij WV Eemland. ”

Tactisch

Op de vraag wat ze het leuke aan de wielersport vindt, antwoordt ze: ,,Het tactische spelletje dat je continu speelt.” Techniek en uithoudingsvermogen tipt ze aan als haar sterke punten.

Na het afgelopen NK houdt ze even rust, maar normaal traint ze op maandag core stability, op dinsdag stapt ze op de mountainbike, woensdag werkt ze een training veldrijden af, op donderdag is ze vrij en op vrijdag traint ze op de baan. En in de weekenden neemt ze deel aan wedstrijden als die op het programma staan. Al was dat door corona minimaal. ,,Als er op zaterdag een wedstrijd is, train ik op vrijdag niet op de baan.”

De wedstrijden zijn werkelijk door het hele land. En ook in België staat Lisa wel eens aan de start. Daar leeft het wielrennen enorm, nog veel meer dan in Nederland, heeft ze inmiddels gemerkt. Ze rijdt in haar leeftijdscategorie gemengd met jongens. Alleen bij het NK koersen jongens en meisjes gescheiden.

En op dat NK veldrijden toonde ze zich ook dit keer weer de beste en mag ze zich een jaar lang etaleren als Nederlands kampioen.