Search
6°C
Deel dit artikel op social platform

RTV Utrecht-verslaggever Bert Kous: ‘Spakenburg gaat scoren in de Galgenwaard’

RTV Utrecht-verslaggever Bert Kous realiseert zich hoe bijzonder de wedstrijd FC Utrecht-Spakenburg is. ,,Ik heb even zitten googelen. Het is de eerste keer sinds 1961 en de tweede maal in de geschiedenis dat twee clubs uit de provincie Utrecht elkaar loten. En ook de eerste keer dat ze tegen elkaar spelen in de kwartfinale. Hoe je dit ook brengt, deze wedstrijd is buitengewoon bijzonder”, zegt Kous.

De commentator aarzelt op de vraag of hij liever Spakenburg-De Graafschap en FC-Utrecht-ADO Den Haag had gehad in deze ronde. ,,Nee. De kans is kleiner dan één procent dat Spakenburg met Ajax, PSV, en Feyenoord in dit toernooi de finale bereikt. Ooit sprak ik Ab Fafié, voormalig trainer van FC Utrecht. Hij reageerde op de loting in de tweede ronde van UEFA Cup tegen Real Madrid. Hij zei: ‘Je kan beter overreden worden door een Cadillac dan door een Volkswagen’. Dat geldt in deze situatie ook voor Spakenburg.”

Zijn droomloting bleek dezelfde als die van Spakenburg-trainer Chris de Graaf. ,,Ik heb Spakenburg gezien in het Philips Stadion, de ArenA. Daarom was ik graag naar de Kuip gegaan. Ik bedoel: Spakenburg gaat er normaal gesproken toch uit, dan maar in De Kuip”, vertelt hij zonder twijfel.

Schoon

Kous ziet als verslaggever van RTV Utrecht ook FC Utrecht jaarlijks meerdere malen spelen. Toch schuift hij niet onder stoelen of banken dat zijn sympathie bij Spakenburg ligt. ,,Bij RTV Utrecht ben ik volger van het zaterdagvoetbal. Daarom ligt mijn sympathie bij de zaterdagclubs. Schrijf het volgende maar op: ‘Omdat ik in Bunschoten-Spakenburg mijn best moet doen om neutraal gevonden te worden. Ik zou ook voor IJsselmeervogels geweest zijn als zij in de Galgenwaard stonden. En voor Eemdijk’.

De van oorsprong Puttenaar is ruim dertig jaar actief in de regiojournalistiek. Daarin zag hij ook de rooien regelmatig tegen profclubs spelen. ,,IJsselmeervogels-Ajax, IJsselmeervogels-Helmond Sport. Maar ook Excelsior-GVVV, Sparta-GVVV”, somt hij op.

David tegen Goliath

Kous constateert dat de Utrechters verdedigend af en toe steekjes laten vallen. ,,Hun achterhoede is niet de sterkste linie. Je moet hopen op een piepklein beetje onderschatting.” Hij stelt dat Spakenburg thuis op kunstgras meer kansen had gehad. ,,Alhoewel, de ploeg van Michael Silberbauer is gewaarschuwd door wat de blauwen in Groningen ebben geflikt. Spakenburg moet in ieder geval lang het doel schoon houden. Niet na 20, 25 minuten met 3-0 achter staan.”

Hij hoopt dat Spakenburg zich niet door angst laat leiden. Maar hij weet dat trainer Chris de Graaf in staat is zijn team met lef te laten spelen. ,,Spakenburg moet zoals in Groningen voor de dag komen. Ik ken Chris een klein beetje. Ik verwacht dat hij zijn team weer met lef laat spelen. Het is David tegen Goliath. In Bunschoten- Spakenburg weten ze als geen ander dat David een kleine kans heeft om te winnen. Het is te hopen dat het een beetje spannend blijft.”

Kous voorspelt een 4-1-zege voor de thuisploeg. ,,Spakenburg maakt een doelpunt. Het zou mooi zijn als het de eerste is.” Dat had op 22 januari 2020 in ArenA ook goed gekund. ,,Vince Gino Dekker liep na twee minuten alleen op Ajax-doelman Kenneth Vermeer af. In acht van de tien gevallen schiet hij die bal erin”, zo herinnert hij zich.