Search
17°C
Deel dit artikel op social platform

Balende Spakenburg-supporter Ruben van de Groep volgt bekerduel op 800 km afstand

Ruben van de Groep, donkerblauwe supporter van Spakenburg, is er niet live bij als Spakenburg tegen FC Utrecht speelt. Met zijn schoonfamilie is hij op vakantie in het Zuid-Duitse Allgau. ,,Ik baal, maar deze vakantie was allang geboekt. Maar ik neem een kastje mee en een internetkabel. Via een stream beleef ik FC Utrecht-Spakenburg op ongeveer 800 kilometer afstand. En misschien kijken mijn rooie zwagers ook wel.”

Ruben, zoon van wijlen Jaap (de schilder) van de Groep, komt al vanaf zijn vierde op de club. ,,Op die leeftijd mocht je nog niet voetballen, maar ik trapte toen al in een blauwwit shirt tegen een bal.” Hij is van de generatie van onder andere Peter Rutger Hartog, Emiel Koops, Wilbert Scheenstra, Pieter Joost Veerman, Lambert Zijl, Roderik de Harder en Jan Wout Koelewijn. ,,Vanuit het voetbal heeft zich een hechte vriendengroep gevormd, die nog altijd bestaat. De meesten van hen hebben in het eerste gespeeld.” Ruben zelf belandde na de jeugd via het tweede en het derde in het vijfde elftal. Tegenwoordig is de 39-jarige Van de Groep sponsor en supporter van de club.

Spijt

Is hij niet live van de partij in Galgenwaard, op 12 januari was hij ook al niet van de partij in de Euroborg in Groningen toen Spakenburg stuntte tegen FC Groningen. ,,Achteraf had ik heel veel spijt. Ik dacht: we zijn kansloos. We hebben nog even zitten dubben of we zouden gaan, maar uiteindelijk zijn we thuisgebleven. Ik heb het duel op de radio gevolgd, er was geen live-uitzending op het open kanaal. Maar dat is verschrikkelijk. Die spanning is ondraaglijk. Hele delen heb ik de radio uitgezet en als ik hem weer aanzette hoopte ik maar dat Groningen niet gescoord had. Na het laatste fluitsignaal volgde de ontlading. Ik ben op tijd naar bed gegaan, maar schrok wakker van het kabaal toen de bussen terugkwamen uit Groningen. Ik woon immers op de Westdijk. We zaten rechtop in bed. Nee, ik ben er niet uitgegaan. Ik moest de volgende morgen weer vroeg op.”

Daarna volgde Katwijk. Dat was Rubens wensloting. ,,De kampioenswedstrijd in Volendam tegen GVVV was een geweldige wedstrijd, maar dit bekerduel tegen Katwijk is een goede nummer twee.” Toen het op strafschoppen uitliep, was Ruben ervan overtuigd dat Spakenburg ging winnen. ,,Ik had alle vertrouwen in de penaltyserie. Spakenburg had natuurlijk ook een geweldig voordeel door het publiek dat massaal achter de ploeg ging staan. Bij de loting voor de kwartfinale kwam FC Utrecht uit de bus. ,,Dat was niet mijn wenstegenstander. Ik had het liefst De Graafschap thuis gehad, dan was er nog kans geweest op het bereiken van de halve finale. Voor de club was Feyenoord-uit, zeker financieel, mooi geweest. Maar persoonlijk had ik dan liefst Feyenoord thuis gehad.

Tegen FC Utrecht is de kans dat we winnen 5%. Na de stunt tegen FC Groningen is FC Utrecht gewaarschuwd. Ze zullen dus niet met een B-elftal komen. Het niveauverschil is erg groot, maar ik zeg nooit nooit. Dat hebben we in Groningen gezien. Als we onverwacht op voorsprong komen, sluipt er misschien onzekerheid in hun spel. We hebben er wel de trainer voor om te stunten. Chris heeft er wel kijk op.”

Ruben zit vanavond dus niet in de Galgenwaard maar in Zuid-Duitsland. ,,Ik zit voor de tv in het huisje dat we huren. Het is niet anders.”