Deel dit artikel op social platform

Van Zelst en Romp willen vlammen bij herstart competitie

De Duitsers noemen het ‘torinstinkt’, hun westerburen: een neusje voor de goal. Nigel van Zelst bezit deze kwaliteit. Hij scoorde tot nu toe altijd en overal. Bij Saestum in Zeist zelfs 39 treffers in één seizoen. Bij Eemdijk scoorde hij in 2020 zes keer in vijf duels, vervolgens zette corona een streep door de rest van de voetbaljaargang. Dit seizoen trof hij al negen keer doel in twaalf duels. Als dit moyenne wordt doorgetrokken komt hij uit op 22 doelpunten. Zijn doelstelling was tien tot vijftien treffers in zijn eerste volledige seizoen bij Eemdijk. Hij ligt dus op schema.

Dat geldt ook voor het vlaggenschip van Eemdijk. Door de gelijke spelen van de nummers één en twee, SC Genemuiden en Urk, net voor de vervoegde winterstop, en de eclatante 1-9-overwinning van Eemdijk, zijn deze drie teams, met outsider Volendam op de loer, dé kanshebbers op de titel in de hoofdklasse B. Van Zelst: ,,De kans is groot dat wij het met z’n drieën gaan uitvechten, maar laten we Volendam ook niet onderschatten, dat is ook gewoon een goede ploeg. SC Genemuiden schat ik van de concurrenten het hoogst in.”

HZVV

Van Zelst geeft aan klaar te zijn voor zaterdag. Dan treft Eemdijk op sportpark Bentinckspark in Hoogeveen middenmoter HZVV. ,,Ik voel me goed, ben fit. Zolang het kon, hebben we als team doorgetraind. En zelf ben ik ook een beetje bezig gebleven. Ook als team zijn we klaar voor HZVV. We hebben een paar oefenduels gespeeld, en hebben daar een goed gevoel aan overgehouden.” Hij geeft aan dat het wel weer even wennen zal zijn om voor het ‘echie’ te spelen, maar hij verwacht dat Eemdijk al wel weer op het niveau van net voor de winterstop zit. ,,We hebben rustig toegewerkt naar de herstart. Ik denk dat het goed zit, maar als spelers zullen we het wel moeten laten zien op het veld.”

Van Zelst tekende eind januari bij tot de zomer van 2023. De 24-jarige aanvaller geeft aan dat het hem uitstekend bevalt op De Vinken. ,,We waren er redelijk snel uit. Ik heb het goed naar mijn zin bij Eemdijk.” Dat vertaalt zich op ook op het veld, getuige zijn productie tot nu toe. Op de vraag of hij niet verbaasd is dat het hem iedere keer ook op een hoger niveau lukt het net veelvuldig te vinden, antwoordt de spits uit Zeist; ,,Voetballend had ik wel wat aanpassingsmoeilijkheden toen ik bij Eemdijk kwam. Het is natuurlijk weer een niveau hoger dan bij Roda ’46. Maar doelpunten maken deed en doe ik overal, dat is mijn kwaliteit. En daar draait het nog altijd om in het voetbal. En hoewel Eemdijk zich dit seizoen aanvallend flink versterkt heeft, weet ik mij toch aardig staande te houden.”

Collectief

Van Zelst roemt het collectief van de groenwitten. ,,Als we als team fungeren, zijn we moeilijk te verslaan. Verder leggen we veel variatie in ons spel en bezitten we het nodige scorend vermogen.”

Van HZVV, de tegenstander van morgen, weet hij weinig. ,,We troffen dat team vorig seizoen in de openingswedstrijd en wonnen toen met 3-0. Ik weet niet hoe zij uit de coronastop gekomen zijn, maar wij zijn er, zoals eerder al gezegd, klaar voor.”

De 24-jarige spits spreekt de hoop uit dit seizoen af te kunnen maken. De vorige twee voetbaljaargangen zijn voortijdig afgebroken. ,,Vorig seizoen maar hebben we slechts vijf duels gespeeld. Zeer teleurstellend. Dat waren twee weggegooide seizoenen. Op zaterdagen zonder voetbal had je een totaal ander ritme, was er geen wedstrijdspanning. Op een gegeven moment wist je ook niet meer zo goed wat je moest doen op de vrije zaterdag. De weekenden waren saai. Ik ben blij dat we nu elke week weer aan de bak mogen. Morgen gaan we vol voor de winst. We moeten gewoon goed openen na de verlengde winterstop. Dat is cruciaal.”

Trainer Willem Romp sluit zich aan bij de woorden van zijn topscorer. ,,We zijn de voorbije weken goed bezig geweest. Achteraf gezien hadden we misschien iets minder oefenwedstrijden in moeten plannen, maar we hebben geen blessuregevallen, de spelers ogen fit. Deze week hebben we rustig getraind en gaan zo fris naar Hoogeveen. We staan er goed voor, maar moeten het zaterdag wel laten zien op het veld. Het klinkt cliché, maar het is heel belangrijk om de komende vier, vijf wedstrijden naar ons toe te trekken. En dan pas durf ik te zeggen hoe we er echt voor staan, dat vind ik nu nog te vroeg. Op basis van de ranglijst zijn we nu titelkandidaat, maar dan is het cruciaal dat in de eerste weken na de herstart ook te laten zien. Nogmaals, we staan er goed voor, zijn fit en

hebben in enkele oefenduels prima gespeeld.” Zo won Eemdijk onder meer in Veenendaal met 0-1 van tweededivisionist GVVV en tijdens het trainingskamp in Spanje met 3-0 van derdedivisionist VVSB.

Stug

Romp omschrijft HZVV als een stugge ploeg, die goed in de organisatie speelt en defensief weinig weggeeft. ,,Aanvallend spelen ze in een systeem dat lastig bestrijden is. Dit alles baseer ik op basis van beelden die ik heb gezien. Vorige week hebben ze jammer genoeg niet gespeeld vanwege corona, anders had ik daar nog wat informatie uit kunnen halen. De laatste beelden die ik van ze heb gezien, waren van eind november, het uitduel tegen Buitenpost. Daar speelden ze 1-1.”

Zoals altijd prepareert Romph zijn elftal tot in detail op de tegenstander die wacht. Aan de spelers de taak om zijn instructies en tactiek te vertalen in een klinkend resultaat. Er wordt zaterdag om 15.00 uur voor het eerst afgetrapt op sportpark Bentinckspark in de derde stad van Drenthe.