Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

Vrienden Hero en Jordy als één man achter Oranje

De vrienden Hero van Lopik (Spakenburg) en Jordy Ruizendaal (IJsselmeervogels) zetten hun rivaliteit tijdens het Europees kampioenschap opzij en staan als één man achter Oranje.

Hero noemt zich een echte Oranjesupporter. ,,Dit jaar ben ik nog bij de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk geweest in de Johan Cruijff Arena. We verloren met 1-2 van de vice-wereldkampioen, maar gelukkig hebben we ons toch geplaatst voor het EK. Naast Oranje vind ik het leuk om al die andere wedstrijden te volgen. Als je naar een hoger niveau kijkt, pik je nog weleens dingen op en dit probeer je mee te nemen naar je eigen spel.”

Jordy kijkt uit naar de wedstrijden van het Nederlands elftal. ,,Ik heb er veel zin in en vind het leuk om samen met vrienden naar Oranje te kijken. Het EK valt nu een beetje in mijn vakantie. De eerste wedstrijd was ik nog thuis en kelken we gezellig met vrienden en familie bij mij in de tuin de wedstrijd tegen Polen.” De andere poulewedstrijden zit Jordy in Spanje. ,,Ik kijk dan in een kroeg of wellicht liggend aan het zwembad. In de vakantie ga ik ook voor mezelf trainen, maar genieten hoort er ook een beetje bij.”

Topper

Hoewel ze beiden hopen dat Nederland Europees kampioen wordt, schatten ze de kansen niet heel hoog in. ,,We zijn in ieder geval niet de topfavoriet”, weet Hero. ,,In de aanval missen we een echte topper”, aldus de voetballer, die met Spakenburg kampioen werd van de Tweede Divisie.

Jordy is van mening dat Nederland ,,een aardig team” heeft. ,,Achterin staat het als een huis en het middenveld is ook niet verkeerd. Ik hoop dat we een beetje makkelijk aan de goals komen, want in de voorhoede hebben we niet echt supersterren lopen, zoals Marco van Basten in 1988. Toppers heb je nodig in je team om Europees kampioen te worden.”

Groeien

Hij voorspelt een lastige poulefase voor Oranje. ,,Met vier puntjes moeten we misschien wel tevreden zijn. Tegen Polen winnen we, maar tegen Frankrijk zie ik dat niet gebeuren. Oostenrijk wordt ook niet makkelijk. Als we doorgaan naar de volgende ronde, kan er wel iets gaan groeien bij Oranje en natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben tijdens het toernooi.” Een voordeel voor Oranje kan zijn dat het toernooi in Duitsland wordt gehouden. ,,Als er heel veel Nederlanders die kant op gaan, nemen de kansen toe. Steun van het Oranjelegioen is belangrijk. Dat merk je zelf ook. Als de supporters achter je staan, helpt dat enorm.”

Hero begrijpt wel dat Koeman overweegt verdedigend te gaan spelen. ,,Natuurlijk zie je het liefst aanvallend voetbal, maar Nederland heeft wel een hele stabiele verdediging en kan wellicht in het toernooi groeien. Het zou op zich knap zijn als Nederland de kwartfinale haalt. Dan is het best wel een goed toernooi geweest.” AC Milan-middenvelder Tijani Reijnders vindt hij een speler die voor Oranje het verschil kan maken op het EK. ,,De laatste tijd doet hij het heel goed bij zijn club en in het Nederlands elftal. Een goede voetballer en leuk om naar te kijken.”

Goed team

Zowel Hero als Jordy tippen Engeland als Europees kampioen, hoewel de laatste titel van 1966 (wereldkampioen) dateert. Hero: ,,Engeland heeft echt een goed team. Tijdens het vorige EK stonden ze niet voor niets in de finale tegen Italië. Met topaanvallers als Phil Foden (van landskampioen Manchester City) en Jude Bellingham (van landskampioen en Champions League-winnaar Real Madrid) maken ze een grote kans.”

,,De spelers van Engeland zijn bij hun club allemaal in vorm. Dat lekkere gevoel houd je zeker vast op een EK. Als je er eenmaal lekker inzit, gaat alles vanzelf”, weet Jordy, die ook Portugal niet uitvlakt voor de Europese titel.

Springen

Mocht Nederland toch de Europese titel pakken, dan weet Jordy al wat er staat te gebeuren. ,,Dan springen we met z’n allen in de gracht. Bij de rondvaart in Amsterdam gaan we er een feestje van maken.”

Jordy Ruizendaal: ‘Dan springen we met z’n allen in de gracht’