Search
19°C
Deel dit artikel op social platform

Zaterdag FishPartnersOpen

Aanstaande zaterdag is het vijfde FishPartnersOpen, zevende jaargang. Het schaaktoernooi is inmiddels een begrip in de schaakwereld. Ook dit jaar vinden vele prominenten en recreanten de weg naar het businesshome van IJsselmeervogels.

Net als alle eerdere edities is daar natuurlijk de ‘overgrootmeester’ Jan Timman. De voormalige nummer twee van de wereld en 9-voudig kampioen van Nederland, doet volgende week voor het eerst sinds bijna 20 jaar mee aan het NK en haalde daarmee, niet voor het eerst, de internationale pers. Zijn voorbereiding is dus zaterdag aan de Westmaat!

Concurrentie

Timman zou het FP Open best kunnen winnen, maar heeft toch ook de nodige concurrentie te duchten. Zo staan de voormalig Nederlands kampioenen Dimitri Reinderman en Loek van Wely (7x) ook op de deelnemerslijst en komen uit Duitsland vandaan de grootmeesters Ulf Andersson en Daniel Fridman rijden.

Fridman was jaren geleden ook een vaste gast op het Kaaieman snelschaaktoernooi en heeft dus eindelijk weer de weg naar Spakenburg gevonden. Extra uitdagingen zijn er ook voor de organisatie. Niet alleen is het vanwege werkzaamheden omrijden vanuit Amersfoort, ook de bus gaat tegenwoordig op zaterdagochtend minder vaak, vanwege personeelsgebrek.

Aan de Mondriaankant van het station staan zaterdagochtend vroeg dan ook al twee roodwitte busjes te wachten, om de deelnemers die met het openbaar vervoer komen op te halen. Er is goede hoop dat het startsein rond tienen gegeven kan worden.

Computers

Er spelen dit jaar vijf computers mee, minder sterk dan andere jaren, een wens van enkele deelnemers, maar toch wel weer hele bijzondere computers, sommigen uit ver vervlogen tijden. Van de voorgaande winnaars doet alleen Kevin van Brummelen, de eerste verrassende winnaar in 2018, weer mee. De Barnevelder stond als altijd weer een paar minuten nadat de inschrijving was geopend, op de deelnemerslijst.

De reservelijst telt zo’n twintig mensen, wat maar weer aangeeft hoe populair het toernooi is. Mogelijk dat enkelen van hen deze week nog bericht krijgen dat ze mee kunnen spelen, wanneer er (on)verhoopt afzeggingen zijn.

Toeschouwer

Het toernooi is op diverse manieren te volgen. Allereerst natuurlijk als toeschouwer. U kunt de partijen en de spelers van dichtbij volgen, al is er wel het verzoek om stilte in acht te nemen als er gespeeld wordt.

Daarnaast worden de hoogste tien borden ‘live’ op het internet uitgezonden via www.fishpartnersopen.nl/ en de uitslagen zijn gedurende de dag te volgen op https://chess-results.com/tnr957076.aspx?lan=1

En tenslotte is het nieuwtje van dit jaar: www.twitch.tv/annamaja Anna-Maja Kazarian zal via haar populaire twitchkanaal verslag ook live verslag doen.

Zo tegen het einde van de middag is duidelijk wie er op de grote cup komt.