Deel dit artikel op social platform

‘Zij zijn goud waard’

Marathonschaatser Evert Hoolwerf heeft op een mooie manier de Trachitol Trophy gewonnen. Nadat hij eerder al in Utrecht, Den Haag en Amsterdam wist te winnen, kwam hij ook in Alkmaar als eerste over de finish. De inwoner uit Eemdijk schreef historie door alle vier wedstrijden op zijn naam te schrijven.

Dat de prestatie speciaal is, beaamt Evert. ,,Dit is nog niemand eerder gelukt. Ik reed de weken daarvoor ook goed, maar dat je alle vier ritten zo kan pakken is best verrassend. Vroeger had je wel eens dat iemand drie of vier van de zes wedstrijden won. Maar niemand heeft ooit de complete meerdaagse op zijn naam geschreven. Wat dat betreft is het wel uniek.”

Op de vraag welke van de vier de mooiste overwinning is, antwoordt de Eemdijker: ,,De eerste. We hadden van tevoren een plan bedacht en deze race verliep precies zoals we hadden ingecalculeerd. De rest van de dagen is het gewoon hopen dat je scherp blijft. De laatste dag was zwaar, maar we zijn geen moment echt in de problemen gekomen.”

Combinatie

Evert is lyrisch over zijn ploeggenoten. ,,We doen het samen, met ploegleider Roy Boeve voorop. Zo hebben we van tevoren altijd overleg met iedereen in de ploeg. Daarin bespreken we hoe iedereen ervoor staat en wat de ideeën zijn. Uiteindelijk gooien we alles op één grote hoop en smeden we daar een plan uit. De ploegleider heeft misschien het grootste aandeel hierin.”

Hij vervolgt: ,,Als ik alleen was, had ik het sowieso niet gered. Willem Hoolwerf heeft bijvoorbeeld eigenhandig drie dagen het hele peloton naar onze hand gezet. Als hij dat niet doet wordt de wedstrijd een heel stuk moeilijker. Ook zorgt hij in de finale op een aantal belangrijke momenten dat ik precies op de goede plek zit. Het scheelt zoveel energie als dat allemaal goed voor elkaar is. Iedereen zegt: ‘Ja, jij wint vier keer’, maar die jongens zijn echt goud waard geweest voor mij.”

De laatste race had Willem, de neef van Evert, last van zijn rug. ,,Hij had al zoveel werk gedaan in de wedstrijden daarvoor, dan betaal je een beetje de tol van eerdere wedstrijden”, verklaart Evert Intussen kijkt de 26-jarige Eemdijker alweer vooruit. ,,De volgende grote wedstrijd is het Nederlands kampioenschap in januari. Die staat dik onderstreept in mijn agenda. Nog nooit ben ik de beste van Nederland geworden”, besluit hij.