Search
2°C
Deel dit artikel op social platform

Wegens ‘summiere rol’ vrijgesproken van betrokkenheid bij hennepkwekerij

Een 61-jarige Amersfoorter is donderdag vrijgesproken van betrokkenheid bij een hennepplantage in een woning aan de Veenestraat in Bunschoten. Tegen de man was vijftig uur werkstraf geëist voor het verlenen van hand- en spandiensten.

Marloes ter Haar

De politie ontdekte de hennepplantage eind maart 2017 nadat een buurtbewoner agenten op straat had aangesproken dat er regelmatig een bestelbus bij de woning kwam terwijl er niemand zou wonen. Toen politieagenten bij het huis poolshoogte namen, troffen ze daar toevallig de verdachte aan die net met z’n busje wilde wegrijden. In de woning bleek een hennepkwekerij met 506 hennepplanten aanwezig te zijn. De benodigde stroom werd illegaal afgetapt.

De Amersfoorter beriep zich bij de politie eerst op zijn zwijgrecht, maar vertelde later dat hij enkele weken voor zijn aanhouding was benaderd om dozen bij de woning af te leveren of op te halen. ,,Ik ben nooit binnen geweest”, benadrukte hij donderdag in de Utrechtse rechtszaal. Hij zou zich pas hebben gerealiseerd wat er speelde, toen hij op een dag dichte vuilniszakken naar de stort moest brengen waaruit een henneplucht kwam.

Onder druk

,,Op dat moment kon ik niet meer terug”, vertelde hij donderdag in de Utrechtse rechtszaal omdat hij vervolgens onder druk was gezet om door te gaan. Maar voor wie hij dat moest doen, durfde de man bij de politie en in de rechtszaal niet te zeggen. Volgens de Amersfoorter was hem voor zijn hulp vijfhonderd euro per twee maanden beloofd, maar hij zou nooit een cent hebben gekregen. ,,Tot op de dag van vandaag niet”, aldus de verdachte.

Omdat de Amersfoorter slechts een manusje-van-alles zou zijn geweest die hand- en spandiensten had verleend en zich voor het karretje had laten spannen, beperkte de officier van justitie zijn eis tot een werkstraf. Zijn raadsvrouw pleitte echter voor een schuldigverklaring zonder straf, omdat de man veel te lang op zijn berechting heeft moeten wachten. Het strafdossier lag jarenlang bij het openbaar ministerie in een kast te verstoffen.

De politierechter sprak de verdachte echter helemaal vrij. Hoewel hij wel iets had gedaan, vond ze zijn rol bij de hennepplantage te ‘summier’ om hem daarvoor ‘op te hangen’. De officier van justitie zei niet tegen de vrijspraak in beroep te zullen gaan, dus daarmee is het vonnis ook definitief. De politie hield destijds ook nog een andere man als verdachte aan, maar hij is wegens gebrek aan bewijs nooit vervolgd.